Maldivier vädjar till omvärlden inför klimatmötet

2:57 min

Med en vecka kvar till klimatmötet i Durban är förväntningarna på att världens ledare ska lyckas enas om hur man ska stoppa den globala uppvärmningen inte stora. I alla fall inte i ö-nationen Maldiverna som riskerar att försvinna ner i havets djup när havstemperaturen går upp.

När havets temperatur går upp höjs havsnivån på sikt. Fiskaren Masour har under sina 40 år som fiskare sett så stora förändringar att han tror att jordens undergång är nära.

Masour har just satt sig på den upp- och nervända hinken och lagt upp dagens tämligen magra fångst till försäljning i huvudstaden Males ljudliga fiskhall. Masour lyckades inte fånga en enda tonfisk den här gången heller, det som förr var den huvudsakliga fångsten.

Han är inte den enda som är rädd för att landet ska ätas upp av det mäktiga havet som utgör hela 99 procent av landets totala yta. Maldivernas främste miljöaktivist Ali Rilwan, som startade miljöorganisationen Bluepeace för 22 år sedan, menar att medan världens alla ledare försöker skjuta över klimatansvaret på någon annan, så kommer Maldiverna att slukas av havet.

Men den fara som de flesta miljömedvetna på Maldiverna pekar som den farligaste är en ökning av havstemperaturen. Då inträffar korallblekning och koralldöd. Vilket i sin tur på sikt gör att vågorna gröper ur öarna, sandkorn för sandkorn, tills ön helt försvunnit.

Korallöar har alltid förändrat form och i viss mån flyttat sig, men det som sker nu är långt ifrån det normala, menar korallreseachern Yoosuf Rilwan på Maldivernas marina researchcenter. Som han ser det ligger Maldivernas framtid i händerna på resten av världen.

– Snälla hjälp oss att överleva och tänk inte enbart på era egna intressen, uppmanar Yoosuf Rilwan nästan lite desperat.

Maldivernas vice president Wahid har samma vädjan.

– Industriländerna verkar ännu inte acceptera klimatförändringarna. Målet om att temperaturökningen inte får bli mer än 3,5 grader är livsviktig för oss.

– De beräkningar som gjorts visar att ökar temperaturen mer än så, överlever inte Maldiverna, och vi vill fortsätta leva i vårt vackra land, säger vicepresidenten Wahid, och lägger till: Låt oss få göra det.