Minst 33 dödade i Kairo

1:29 min

Minst 33 människor har dödats hittills under tre dagar av våldsamma sammandrabbningar i Kairo. De som protesterar på Tahrirtorget kräver ett slut på militärstyret. Det är bara en vecka kvar till det utlysta parlamentsvalet, men röster höjs för att det skjuts upp, rapporterar vår Mellanösternkorrespondent.

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén lämnade torget strax innan vår sändning klockan 15.45 för att kunna vara med i ett direktsamtal då.

Då berättade hon att fler och fler demonstranter ansluter sig till folksamlingen på torget. På eftermiddagen har det där varit som vid folkfesten i januari. Försäljare erbjuder spunnet socker och rispudding.

Samtidigt pågår striderna, inte på torget utan på gatorna runt omkring.

Människor som inte befinner sig på torget är oerhört upprörda över att militären sitter kvar istället för att lämna över makten. Och de tror att man inte kommer kunna få tag i mat om två månader om striderna fortsätter.

Flera kandidater har ställt in sina valkampanjer inför parlamentsvalet den 28 november. Flera vill skjuta upp valet, men det ser ut som att det hålls som planeras. Trots att militären inte tycks ha någon plan för att lösa spänningarna vid torget.

***

Under hela måndagsförmiddagen pågick det planlösa konfrontationer på och kring Tahrirtorget. Efter att demonstranterna lämnats ifred och ett informellt eldupphör annonserats av imamen i Mohamed Makram moskén i ena hörnet av Tahrir, började plötsligt tårgasgranater regna ner över torget.

Inga poliser eller soldater syntes till och röksvansar och senare också stora tårgasrökmoln täckte Tahrir på nytt. Demonstranter sprang åt olika håll, vissa plockade upp tårgaspatronerna och kastade tillbaks dem.

På mindre gator runt torget, särskilt vid inrikesministeriet, pågick det strider under hela förmiddagen.

Ilskan ökar också bland demonstranterna över det de uppfattar som politikernas tystnad inför dödandet. Presidentkandidaten och nobelpristagaren Mohamed el Baradei har visserligen fördömt det han kallar slakthuset på Tahrirtorget medan militärrådet kort och gott meddelat att valet kommer att äga rum som planerat den 28 november samtidigt som man tackade befälen för sin självbehärskning under dessa händelser.

Mohammed el Baradei och flera andra intellektuella vill dock att valet ska skjutas upp. Baradei är förordad som möjlig ledare av ett civilt interimsråd som föreslås ta kontrollen över landet istället för militärrådet SCAF fram till dess att man kan hålla presidentval.

Det finns inget som tyder på att demonstranterna på torget kommer att ge upp - många säger att de är beredda att dö. Och varje dödad egyptier är ytterligare en spik i militärrådets kista.