Experter kritiska till att Reinfeldt inte är på upprättelseceremonin

1:55 min

Två experter i regeringens egen utredning om barnhemsbarnen är nu öppet kritiska till att statsminister Fredrik Reinfeldt inte deltar i dagens ceremoni i stadshuset.

Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson är en av dem.

– Jag visste inte om att inte statsministern skull vara med och jag är djupt upprörd över det. I utredningen var vi helt överens om att det var statsministern som borde hålla i den här ceremonin. Men jag accepterat skälen till varför talmannen gör det, på rent på formella grunder är han lämpad.

– Men att statsministern överhuvudtaget inte är med verkar nästan som en demonstration, att det här är tillräckligt viktigt. Jag är övertygad om att många av dem som är med kommer att uppfatta det så och det är sorgligt, säger han.

Statsministern är i Bulgarien i dag. Tycker du att han kunde ha planerat annorlunda?

– Absolut. I och med det så har han tydligt gjort en prioritering som jag och jag tror många av de drabbade kommer att uppfatta som nästan kränkande mot alla de som har farit så illa under så många år, säger Lars H Gustafsson.

I P1-morgon i morse sa biskop Lennart Koskinen, också han expert i regeringens utredning om barnhemsbarnen, att han var kritisk till att Fredrik Reinfeldt inte håller i ceremonin idag.

Men Anne Skånér, ordförande för Riksförbundet samhällets styvbarn, har tidigare sagt att hon tycker att det är bra att talman Per Westerberg håller i ceremonin.

– Jag tyckte att det var lite mera neutralt att talmannen höll i det. Men jag tycker att Reinfeldt borde ha varit på plats, säger hon.

Ekot har sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar.