Blandade känslor under ceremonin

2:28 min

I dag hölls en särskild upprättelseceremoni vid Stockholms stadshus för tidigare vanvårdade fosterhemsbarn i Sverige. Ett resultat av den flera år långa vanvårdsutredningen som visat att ansvaret för dessa missförhållanden under 1900-talet faller på hela samhället - stat, kommun och landsting.

– Det svenska samhället ber i dag er kvinnor och män som drabbats om ursäkt. Det är en ursäkt utan förbehåll eller förmildranden. Den vanvård ni utsatts för är en skam för Sverige, säger talman Per Westerberg (m) i sitt tal tidigare i dag.

Drygt 1300 inbjudna satt tätt samlade i ett par timmar under ceremonin i Blåa hallen i Stockholms stadshus. Och det busvisslades från publiken när riksdagens talman nämnde allas lika värde.

Upprättelseceremonin handlar om de som farit illa i svenska fosterhem mellan 1920 och 1980, och där hela samhället svikit enligt statlig utredning. Stämningen var stundtals uppsluppen stundtals sorgsen.

– Spännande, men jobbigt. För det är sådant här man stängt alla dörrar till och slängt nyckeln, säger Birgitta Jochnick från Halmstad, en av besökarna i dag.

Känner du dig upprättad nu?

– Nej, det kommer jag aldrig att bli, säger Birgitta Jochnick.

Drottning Silvia satt i publiken. Ordförande för Sveriges kommuner och Landsting Anders Knape talade om att kommunerna måste följa upp varje omhändertaget barn.

Det finns nu en politisk överenskommelse om att ett skadestånd ska betalas ut till barnhemsbarnen. Även om det inte är klubbat i riksdagen ännu.

– Vi vill utge en ersättning till dem som utsatts för vanvård av allvarlig art. Och vi vill vidta alla åtgärder som är möjliga för att det inte ska hända igen, säger Barn- och äldreminister Maria Larsson (kd) i sitt tal under ceremonin.

– Jag är som tidigare mest besviken på Maria Larsson. Eftersom hon tryckte på det här med allvarligt vanvårdad, och då frågar jag mig vad är det? Kommenterar Anita Sjöstrand Bengtsson från Borlänge talet.

Anita Sjöstrand Bengtsson menar att det inte handlar om exakt hur mycket kränkningar eller stryk någon fått.

– Den stora frågan är att man som barn inte kunde lita på någon. Ens en trygg vuxen, säger hon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt möter kritik för att han inte var på plats under ceremonin. Han befann sig under måndagen i Bulgarien.

– Det är en prioritering som kan tolkas som en kränkning, säger en expert som deltagit i regeringens utredning om barnhemsbarnen till Ekot.

– Han har nog fullt upp med annat att göra, säger besökaren Birgitta Jochnick.