När blir en å till en älv?

Vad ska man egentligen kalla vattendraget?

Leif Liss vackra vattenbild blev vinjett för Naturmorgon förra året, men är det en å eller en älv? Hur man egentligen namnger vattendrag har diskuterats livligt efter lördagens program. Såhär skriver Bengt Bertilsson på Facebook:

Min salige fader sa när jag var barn att en bäck hoppar du över, en å den går man över.

Enligt Björn Erik Andersson från Överkalix kan namnet berätta något om vart ån tar vägen. Såhär skriver han:

Ängesån är mycket bred, lite över 240 meter vid Överkalix och lika bred som någon av de övriga norrlandsälvarna. Skillnaden är måhända att den inte når havet - den mynnar i just Kalix älv...

I Finland har man en något mer teknisk definition. Från och med årsskiftet räknas alla vattendrag med ett avrinningsområde på minst 100 kvadratkilometer som en älv, berättar Bertel Blackholm. Personligen tycker han dock att en riktig älv ska ha forsar och fall.

I Norge betyder "elv" helt enkelt flod, oavsett var den rinner. Följaktligen pratar man om Amasonelva, som för övrigt har sina källor i Andesfjellene.

Den här årstiden börjar kölden sätta spår naturen, och finns det något vackrare frostiga trädkronor som bugar sig över en vattenspegel? Skicka gärna in era vintriga flod-foton till oss! Naturmorgon@sverigesradio.se är adressen.