Regeringen i Egypten avgår

1:18 min

Den egyptiska regeringen har lämnat in sin avskedsansökan som en följd av de senaste dygnens blodiga händelser då minst ett trettiotal människor dödats och 1500 skadats.

Den egyptiska regeringen uttrycker djup sorg över det smärtsamma som inträffat och avgår därför, sa den talesman som kväll läste upp regeringens pressmeddelande i egyptisk tv.

Budskapet var också att arbetet ändå kommer att fortsätta som vanligt tills dess att avskedansökan godkänts av landets militära råd.

Och det är om detta råd som protesterna handlar. Många egyptier fruktar att militärrådet inte vill lämna ifrån sig makten som det tog över när Mubarak störtades. I flera dagar har talkörerna på tahrirtorget krävt att rådets ledare, fältmarsalk Tantawi avgår.

Under kvällen kom motstridiga uppgifter om huruvida militärrådet kan tänka sig att godkänna regeringens avskedsansökan eller inte. Enligt nyhetsbyrån reuters ska man under kvällen ha fört förhandlingar med regeringen om ny tänkbar premiärminister.

Samtidigt kommer anklagelser från en koalition av olika politiska grupper om att militärrådet försöker genomföra en kontrarevolution och att rådet velat skapa så mkt oro som möjligt i landet så att valet nästa vecka ska ställas in.

Ekot