Hård kritik från Amnesty mot Egyptens styre

1:50 min

Människorättsorganisationen släpper en ny rapport i dag som innehåller mycket skarp kritik. Amnestys generalsekreterare i Sverige, Lise Berg, pekar på en rad av grova övergrepp efter det egyptiska upproret i vintras.

– För det första att civila ställs inför rätta inför militärdomstolar och de domstolar kan man inte få enrättvis rättegång, säger Amnestys Lise Berg och fortsätter.

– Det andra är att man slår ner väldigt hårt på yttrandefriheten och också rätten att organisera sig och demonstrera. Många journalister kallas till förhör och trakasseras och man skapar en situation där man kan få fram en självcensur bland journalisterna.

Egyptens nya militära härskare har krossat förhoppningarna som föddes i februari när Hosni Mubaraks regim föll skriver Amnesty i sin rapport.

Tortyren fortsätter, minst 13 människor har dömts till döden och protester slås ner brutalt, som vid en kopitsk protest i Kairo i oktober, då över 20 människor dödades. De flesta hade blivit beskjutna eller krossade av militären som körde över demonstranter med pansarfordon.

I vissa avseenden har förtrycket till och med blivit värre.

Fast militärrådet inledningsvis lovade att de hatade undantagslagarna skulle tas bort så fort som möjligt, så har det i stället blivit tvärtom.

– Nu har man utvidgat undantagslagen till att gälla andra brott som trafikstörningar och annat som just man kan använda för att strypa protester och demonstrationer, säger Amnestys Lise Berg.

– Jag tror det är oerhört viktigt att de här uppgifterna kommer ut och också att omvärlden, det internationella samfundet, vid kontakter tar upp detta, för det är oerhört allvarligt.