Slutflörtat mellan regeringen och Miljöpartiet

1:50 min

Sommarens flörtande mellan regeringen och Miljöpartiet följs av en betydligt kallare höst. I dag finns inte längre några planer på ett närmare samarbete, och parterna tar mer avstånd från varandra.

– Den diskussionen som fördes under Almedalsveckan i Visby var väl mer av ett löst sommarprat och spekulerande från en del moderata politiker, säger Åsa Romson.

"Fridolin kan ta en plats i regeringen", "Anders Borg flörtar med Miljöpartiet". Det var några av rubrikerna under Almedalsveckan i juli i somras. 

Finansminister Borg sa att regeringen hade som skyldighet att hitta så breda lösningar som möjligt och att Miljöpartiets nya språkrör hade en del prioriteringar som inte var väsensskilda från regeringens bedömningar.

Några veckor senare skrev Miljöpartiets språkrör en debattartikel i Dagens Nyheter där de uttryckte förhoppningar om samarbete med regeringen i frågor som järnvägar, bostäder och skolpolitik.

Men det blev inget svar på den inviten.

– Vi har inte fått något formellt svar eller sett i regeringens politik att man är intresserad av att ta de här diskussionerna bredare över blockgränserna. Man är inte heller intresserad av att ta i diskussionen om hur vi borde satsa mer framtidsinriktat i Sverige. På den delen har svaret varit ganska dött, säger Åsa Romson.

I somras närde regeringen fortfarande en önskan om att hitta en majoritet för ännu ett jobbskatteavdrag, men när regeringen senare själv drog tillbaka förslaget falnade också diskussionen om ett samarbete med Miljöpartiet.

Regeringen och Miljöpartiet fortsätter att samarbeta om migrationspolitiken, men några nya områden är för närvarande inte aktuella.

– Vi har ju haft en höst där det visat sig att Miljöpartiet lägger förslag med rätt långtgående skattehöjningar. Det har tyvärr indikerat att de kanske rör sig i en riktning som inte underlättar ett sådant samarbete, säger finansminister Anders Borg.

Hör mer om detta i i P1 efter kl 16.