Stort säkerhetspådrag på rättegångens första dag

Under mycket stort säkerhetspådrag inleddes i dag rättegången i målet med dubbelmordet i Södertälje, då en fotbollsspelare i Assyriska och hans bror blev skjutna till döds. I målet står sjutton män åtalade, alla med tillhörighet till det så kallade Södertäljenätverket.

Det var under mycket stort säkerhetspådrag som rättegången inleddes i dag i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Innan rättegången började satte polisen upp kravallstaket utanför tingsrätten medan lokalerna genomsöktes av bombhundar. Alla åhörare och journalister fick passera metalldetektorer.

Inne i säkerhetssalen sitter de sjutton åtalade männen i fyra långa rader. De är klädda i sina privata kläder och alla har varsin advokat vid sin sida. Säkerhetssalen är fylld till sista plats och bakom det skottsäkra glaset sitter upp till hundra personer. Bland åhörarna finns ett 30-tal journalister och ett 20-tal personer från allmänheten.

Lagmannen Katarina Wingqvist Ekholm inledde denna första av 50 totalt rättegångsdagar. Först i april beräknas rättegången vara över.

– Vi har en lång väg framför oss. Det är ett stort antal rättegångsdagar som är planerade och i bland så synes de bli allt fler. Det gäller att hålla god ton och god min i det mellanmänskliga samtalet. Det gäller också att vi visar respekt för varandra och varandras skilda arbetsuppgifter, sade Katarina Wingqvist Ekholm.

De sjutton åtalade männen nekade till de grova brott de står åtalade för bland annat tre mord, grov utpressning och grov människorov.

– I det här nätverket i Södertälje förekommer det ledarskap med ordergivning, det förekommer en vinstinriktad verksamhet. Man delar ut både lön och belöningar, också våld och hot förekommer, säger chefsåklagare Tora Holst.

I sin bevisning har polisen bland annat avlyssnade telefonsamtal som visar på hur nätverket agerar. I dessa telefonsamtal förekommer grova förolämpningar och grova könsord, när exempelvis hot riktas mot personer.

Den 26-årige man som var fotbollsspelare i Assyriska var bror till ledaren för den kriminella gruppen X-team Södertälje, som låg i konflikt med det så kallade Södertäljenätverket. Enligt åklagarna var 26-åringen delägare i den illegala spelklubben Oasen där han och hans bror sedan blev ihjälskjutna.