Blekinge

Var tredje äldre får direkt olämpliga mediciner

Att var tredje person över åttio år som äter mediciner får olämpliga lämedel visar en undersökning som pensionärsorganisationerna PRO och SPF har gjort i samarbete med apotek. Bland de tio kommunerna i landet där flest 80-plusare får mediciber som är olämpliga för äldre finns tre kommuner i Blekinge med: Sölvesborg, Karlskrona och Olofström.

Undersökningen visar också att varannan svensk över 80 år får minst tio mediciner utskriva under ett år. Lars Nilsson från SPF, är professor emeritus i farmaci och har varit med och tagit fram undersökningen. Han menar att bieffekterna är många.

– Man får beteenderubbningar, man blir yr, man blir förvirrad. Man kanske ramlar och bryter lårbenshalsen och hamnar på sjukhus och kanske aldrig kommer upp om man ramlar, säger Lars Nilsson.

Olika resultat
Anna Jansson är läkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Blekinge, som har till uppgift att se till att läkemedelsanvändningen inom Landstinget i Blekinge är rationell och tillförlitligt. Hon menar att resultaten kan skilja sig åt beroende på vilken undersökning man tittar på. Däremot håller hon med om att det är ett problem att de äldre får för mycket medicin.

– Det är ett rejält problem och därför är vi ute och pratar om detta. Vårt ämne för det här året är just äldre och läkemedel så jag har varit ute senast idag och pratat på en klinik om detta, säger Anna Jansson.

Genomgång
Lars Nilsson och Anna Jansson är överens om vad man ska göra om man är orolig över att man själv eller en anhörig har för mycket mediciner.

– Man ska gå till sin doktor och be om att få en genomgång av sin läkemedelslista, säger Anna Jansson.