Lasso/Volleyboll

Greklands kris fick legendar att flytta hem

5:47 min

Med ett EM-silver, 394 landskamper och över 20 år som proffs i utländska klubbar är Per-Anders Sääf en av Sveriges mest meriterade volleybollspelare genom tiderna. Numera är han tillbaka där allt började en gång, nämligen i Gislaveds Volleybollklubb.

– Jag bor ju egentligen i Grekland nu och det är ju som det är i Grekland och då tyckte jag det är lite sämre framtid där och barnen börjar bli stora, dags att gå i skolan och då är det ganska lagom att åka upp till Sverige, säger Sääf.

Varför just till Gislaved?

– Mina föräldrar bor ju inte så jättelångt härifrån och vi har ju bott i de här trakterna i ganska många år. Det var lätt att åka upp hit igen och ta kontakt med de som man haft en historia med.

Känner du något speciellt med den här klubben, Gislaved?

Det var ju här man började och det är ju alltid speciellt med det. Den andra klubben jag spelat i finns knappt längre.

46-åriga Per-Anders Sääf har alltså återvänt hem till Gislaved där hela volleybollkarriären en gång tog sin början.

De senaste tjugo åren har han tillbringat utomlands, som både spelare och tränare, varav de tio senaste åren i Grekland där hans fru och barn fortfarande bor kvar. Men tanken är att de inom kort ska flytta upp till Sverige. Sedan en tid tillbaka har Per-Anders börjat jobba på en industri i Gislaved samtidigt som han erbjudit Gislaveds Volleybollklubb sina tjänster som en slags mentor för ungdomsledarna..

Det är ett digert volleybolls-CV som Per-Anders Sääf kan visa upp, med proffsspel i Hamburger SV i Tyskland, Bologna och Bari i Italien och flera klubbar i Grekland. Han ingick även i det svenska landslag som i slutet på 80-talet skörda stora framgångar och som kröntes med ett EM-silver på hemmaplan i Globen 1989.

Helt klart är att Gislaveds Volleybollklubb ha fått en fantastisk resurs att tillgå som få andra klubbar har. Men hur Per-Anders tänker sig sin framtiden inom svensk volleyboll vet han i nuläget inte men han har redan varit påtänkt som ny förbundskapten.

Jag var tillfrågad för något år sedan när jag var i Grekland men sedan hörde jag inget av det. Vi får se vad som händer, allt är möjligt. Jag har inget behov av att vara i någon speciell position för att det ska vara roligt för mig.