VINDKRAFT

Ja till vindkraft i Jijnjevaerie

Det blir vindkraft på samebyn Jijnjevaeries marker, det slogs fast av Mark- och miljööverdomstolen idag. Men i en av de fyra parkerna kvarstår begränsningarna för vindkraftsföretaget.

För snart ett år sedan gav Miljödomstolen företaget Statkraft SCA AB tillstånd för 350 vindkraftverk på samebyns marker.

Jijnjevaerie sameby har hävdat att vindkraftsetableringarna, som ska ligga inom samebyns viktigaste område, hotar rennäringen. Därför överklagade samebyn beslutet.

Men företagets VD Jakob Norström tvärtom menat att vindkraft och rennäring kan fungera ihop.

Och nu har alltså Miljööverdomstolen prövat saken, och fastslår Miljödomstolens dom, med endast ett litet tillägg:

Att tillståndsvillkoret för ett av vindkraftsområdena ska kompletteras med att bolaget vid behov ska uppföra hägn och bidra med transporter av renar.

Tre av parkerna har företaget enligt domen fått tillstånd till så som de ville i sin ansökan. Men i den fjärde parken i Björkvattnet-området blir det samma begränsningar som Miljödomstolen i sin tidigare dom beslutat. Enligt företaget kan det leda till att det inte blir någon vindkraftspark där överhuvudtaget.

Läs domarna här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio