Swan

Antonov jagas för miljonbedrägeri

Ryske bankmannen Vladimir Antonov, som lånat ut stora mängder pengar till Saabs vd Victor Muller som gjorde köpet av Saab möjligt, jagas av Litauisk polis. Åklagare i landet har utfört en europeisk arresteringsorder på Antonov. Hans misstänks för bedrägeri och pengatvätt för hundratals miljoner kronor.

Litauiska åklagare har utfört en europeisk arresteringsorder på Vladimir Antonov, som lånat ut stora mängder pengar till Saabs vd Victor Muller som gjorde köpet av Saab möjligt. Även hans landsman och kollega Raimundas Baranauskas jagas av polis, det uppger nyhetsbyrån AP.

Vladimir Antonov bor idag i England och köpte för några år sedan in sig i Spyker men fick lämna företaget när General Motors inte godkände honom i samband med att Spyker köpte Saab.

Bakgrunden var att det figurerade rykten om att Antonov var inblandad i rysk maffia och penningtvätt men de undersökningar som gjordes visade inte på några sådana samband.

Vladimir Antonov har ändå funnits med i bakgrunden till Saabaffären genom att låna ut pengar till Tenaci som ägs av Saabs vd Victor Muller och som gjorde det möjligt för Spyker att ta över Saab.

Vladimir Antonov är fortfarande en indirekt finansiär till Saab Automobile. Enligt hans egna uppgifter handlar det om lån på motsvarande minst 800 miljoner kronor till Victor Mullers bolag som är storägare i Saabs ägarbolag Swedish Automobile.

Om någon av de nu aktuella bankerna varit inblandade i lånen är oklart.

Tidigare i år försökte Antonov att köpa Saabs fabrikslokaler och fick då klartecken från den svenska regeringen men stoppades sedan utav Europeiska Investeringsbanken.

Banken Snoras är femte största bank i Litauen och har nu tagits över av staten. En regeringsföretädare säger till AP att den troligen kommer att kunna drivas vidare medan Krajbanka troligen inte kommer att överleva.

Det rapporteras om långa köer utanför Krajbankas uttagsautomater idag när bankkunder försöker få ut sitt sparkapital.

Antonoc ovh Baranauskas är huvudmisstänkta i en utredning som handlar om bedrägeri och pengatvätt i miljonklassen som hotar att förstöra två Litauiska banker.
– Vi är överraskade över myndigheternas agerande, säger Oleg Suhorukov, en av Vladimir Antonovs närmaste män som också suttit som styrelseledamot i Snoras bank.
– I övrigt kan jag inte ge några kommentarer. Tyvärr.

Han vill inte säga om det finns grund för anklagelserna eller vilken inställning Antonov har.

Vad befinner sig Vladimir Antonov?
– Jag kan inte ge några kommentarer om det. Jag beklagar, säger Oleg Suhorukov, som vid Antonovs framträdanden på bland annat bilsalonger och när han körde Midnattsolsrallyt i Sverige förra sommaren fanns vid hans sida.

P4 Väst har pratat med Lars Carlström, Vladimir Antonovs svenska talesperson.

– Jag kan inte kommentera detta, säger Carlström.  

P4 Väst / TT / AP