Ryskt vapenskrammel från missnöjd Medvedev

1:49 min

Rysslands president Dmitrij Medvedev hotar med att lämna Start-avtalet om kärnvapennedrustning som ett svar på USA:s planerade robotsköld i Europa.

Medvedev varnade i ett tal i dag också för att vid behov placera ut Iskander-robotar i Kaliningradområdet.

– Om utvecklingen går åt fel håll, så tar Ryssland på sig rätten att säga nej till ytterligare steg när det gäller nedrustning, sa en allvarlig Dmitrij Medvedev när han i ett direktsänt tv-tal vände sig till ryska folket tidigare i dag.

Med en felaktig utveckling menar den ryske presidenten en fortsättning på USA:s och Natos planer på en robotsköld i Europa.

För trots alla försäkringar om att en sådan sköld inte är riktad mot oss, så hör jag andra saker i samtal med lagstiftare i olika länder. De säger öppet: Det här är mot er, sa Medvedev i sitt tal.

Det här tänker Ryssland inte acceptera och presidenten presenterade i dag flera svarsåtgärder. Skyddet för landets strategiska kärnvapeninstallationer ska stärkas.

Radarstationer som varnar för raketanfall ska tas i bruk och som en sista åtgärd kan Ryssland komma att placera ut Iskander-robotar i Kaliningradområdet - som gränsar gill EU via Polen Och Litauen - samt nya skyddssystem i landets södra och västra delar.

Och Dmitrij Medvedev påminde om Rysslands rätt att lämna det så kallade Startavtalet om kärnvapennedrustning vars andra del tecknades mellan just Dmitrij Medvedev och USA:s president Barack Obama förra året. Det första skrevs under redan 1991 av George Bush och Michail Gorbatjov.

USA:s planer på en robotsköld i Europa föddes under George Bush den yngre som ett försvar mot eventuella attacker från Iran. Beslutet om att förverkliga planerna fattades förra året och Rumänien och Polen har sagt sig vara beredda på att sköldarna placeras ut i deras länder.

I Ryssland har man hela tiden sett USA:s planer som ett direkt hot mot landet och frågan diskuterades mellan Dmitrij Medvedev och Barack Obama när de möttes på Hawaii tidigare den här månaden.

Att Medevevs utspel kommer just nu har naturligtvis också att göra med att det nästa söndag är parlamentsval i Ryssland.

Medvedev står överst på partiet Enade Rysslands lista inför valet. Genom att höja rösten mot omvärlden och visa på Rysslands styrka hoppas han förmodligen locka till sig konservativa och nationalistiska väljare.