Tyska statsobligationer gick inte att sälja

1:51 min

Tyskland fick idag känna på det dåliga förtroendet för Eurozonen på riktigt allvar. Landet kunde för första gången på mycket länge inte få sålt de statsobligationer till det pris man erbjöd marknaden

Händelsen ses som ett stort misslyckande för Tyskland och kommer mitt i den allt intensivare debatten om Euroobligationer:

Ja, det tyska finansministeriet, här i form av finansminister Wolfgang Schäubles närmaste talesperson, Martin Kotthaus, gjorde idag allt för att avdramatisera det faktum att Tyskland för första gången på länge inte lyckades sälja sina erbjudna statsobligationer till de pris man ville ha.

– Det här är ett uttryck för en nervös marknad, men man ska inte överdriva betydelsen, säger Martin Kotthaus till Sveriges Radio.

Målet för Tyskland var att dra in 6 miljarder euro, på dagens auktion av 10-åriga statsobligationer men man lyckades bara få in drygt hälften av det.

Räntorna på tyska statspapper är ju för närvarande väldigt låga jämfört med andra flera andra euroländers men på grund av dagens misslyckande steg räntorna och euron tappade i värde och börskurserna föll.

Tyska tidningar kallar händelsen för den tyska auktionsfloppen och flera bedömare ser händelsen om att misstron mot Eurozonens åtgärder mot krisen nu även på allvar nått Tyskland.

Flera ser det också som ett bevis för att Tyskland nu till slut kanske ändå måste acceptera gemensamma Euroobligationer, något som idag alltså Eu-kommissionens Barroso ordförande föreslog. Men Martin Kotthaus på det tyska finansdepartementet ser inget samband:

– Jag är ju ingen marknadspsykolog, men jag tror inte det har med varandra att göra, säger Martin Kotthaus.

Men pressen på den tyska regeringen Merkel att ändra sig ökar nu dag för dag. Idag var det den årliga budgetdebatten i den tyska förbundsdagen och oppositionen med socialdemokraterna och de gröna i spetsen krävde att regeringen skulle ändra sig när det gäller Euroobligationer, men Merkel gick snarare till motattack:

– Det är oerhört bekymmersamt och opassande att EU-kommissionen föreslår Eurobligationer sa Angela Merkel.