Oskarshamn

Inget tvärstopp för pengar till hamnen

1:12 min

Naturvårdsverket har inte stängt dörren helt att betala ut en del av pengarna för saneringen av hamnbassängen i Oskarshamn redan nästa år. Det skulle i så fall innebära att den första etappen, där Gotlandsterminalen ingår, skulle kunna komma igång enligt planerna.

Pengarna, närmare 400 miljoner kronor, ska gå till det mest omfattande miljösaneringsprojektet i svensk historia. Naturvårdsverket menar dock att Oskarshamns kommun inte kan få så mycket pengar redan till nästa år eftersom deras slutgiltiga ansökan kom in för bara en månad sedan. Det säger Karl Mikael Strauss som är sektionschef för investerings program förorenade områden till P4 Kalmar.
– Vi har fördelat de medel vi har för nästa år redan och vi har inte möjlighet att ha en buffert så att vi kan fördela mer redan nästa år till Oskarshamn, förklarar han. 

Underlag måste granskas

Det är inte så lätt att man kan få 400 miljoner kronor med vändande post utan Naturvårdsverket ska nu granska underlaget och dessutom genomföra en oberoende granskning för att se hur stor del av slutnotan som de kan stå för.

Saneringsprojektet i Oskarshamn är prioriterat eftersom det är det största som har genomförts i landet. Det är många års synder som ska städas upp då miljögifterna i flera år gick rakt ut i hamnbassängen. Nu får samhället och skattebetalarna röja upp.

Öppnar upp för första etappen

För Oskarshamns del så är det inte bara ur miljösynpunkt som det är viktigt att det här arbetet kan påbörjas under nästa år. Bygget av den nya Gotlandsterminalen i yttre hamnen är nämligen också beroende av att saneringen kommer igång enligt planerna. Naturvårdsverket berättar dock för P4 Kalmar att de kan tänka sig att betala en del av summan för att finansiera den första etappen, där Gotlandsterminalen ingår.
– Jadå, och det har vi öppnat upp för. Den diskussionen har vi med länsstyrelsen, säger Karl Mikael Strauss.