Bankbördan tung för Irland

1:20 min

Fokus har framför allt legat på Grekland och Italiens skuldkriser under de senaste månaderna. Men nu ger sig Irland in i diskussionerna och vill ha hjälp. Irland tvingades förra året till ett nödlån och återbetalningskraven har nu visat sig vara tunga.

EU och IMF gav landet ett nödlån för ganska precis ett år sen. Irland har följt de krav som ställts till punkt och pricka.

Saneringen av ekonomin har nu gett resultat. Landets ekonomi har börjat växa igen och enligt prognosmakarna kommer den att fortsätta göra det även nästa år.

Samtidigt har det skett till en kostnad som varit allt för hög menar landets finansminister Michael Noonan. Han kommer att kräva en omförhandling av villkoren för lånen rapporterar fler tidningar i dag. Detta eftersom kraven hämmar tillväxten och riskerar att förstöra landets väg till återhämtning.

– Irland har burit en oproportionerligt stor börda i att rädda det europeiska banksystemet, sa Noonan vid en pressträff i går kväll.

När Irland tvingades rädda sina banker i spåren av finanskrisen, skedde det till en kostnad av 63 miljarder euro. Det ledde i sin tur till att landet tvingades ta nödlånen från IMF och EU förra året. Landets statsskuld börjar nu närma sig Italienska nivåer. Noonan menar att andra länders banker var minst lika skyldiga till den irländska bank kollapsen som irländarna själva, därför borde kostnaderna för den spridas.

– Där det finns oansvariga låntagare finns det också oansvariga långivare, sa Michael Noonan.