Lasso

Giftsaneringen igång i Grimstorp

3:47 min

Nu är förberedelserna för saneringen igång i Grimstorp. I flera decennier har diskuterats hur de ofattbara mängderna gift ska tas bort efter impregneringen av telefonstolpar med arsenik.

I 90 år har giftet funnits i marken på området i Grimstorp i Nässjö kommun, som förgiftades med farliga oljor och arsenik under första halvan av 1900-talet när här impregnerades telefonstolpar.
I oktober meddelade Nässjö kommun att nu ska det saneras och nu har arbetet kommit igår. Vi besöker Grimstop och ett av länets värsta miljösynder.

Gyttjan är svart och skimrar av olja
Roger Siverth står bredvid en så kallad provgrop mitt på det förgiftade fältet i Grimstorp. I gropen är gyttjan svart och skimrar av olja. Vad vi ser är gamla gifter från tiden mellan 20- och 60-talet då det fanns en anläggning här, som impregnerade telefonstolpar, som sen fick ligga och rinna av på fältet. Det som rann av stolparna var arsenik och farliga oljor. De giftiga resterna gjorde sen som det mesta som hamnar i backen. Antingen ligger det kvar och gör sin påverkan där eller så vandrar det.

Giftet spreds vida omkring
- På den tiden tänkte de inte så långt. En del hamnade här och en del rann ut med grundvatten och ytvatten i Lillesjön och spreds vidare, konstaterar Roger Siverth som är projektledare för saneringen.

Diskuterats länge länge
Tankar på att marken ska saneras har funnits länge. Redan på 80-talet fördes diskussioner om att giftet skulle bort. Men man skulle kunna använda ett målande begrepp och säga att det rann ut i sanden.
Sedan under tidigt tjugohundratal väcktes debatten igen och i oktober i år informerade Nässjö kommun om att nu ska det ske. Och nu är grävskoporna faktiskt i backen.
- Det är väldigt positivt att det kommer till praktiskt handling också,  säger John Peterson som är chef på tekniska förvaltningen i Nässjö.

Saneringen förbereds just nu
Men än har man inte riktigt börjat riva i giftet. Vad man gör just nu är att förbereda för att kunna sanera.
- Vi håller på att förbereda för saneringen ända fram till jul med bl a transportvägar, förklarar Mikael Fransson som är arbetsledare på Svevia som gör saneringen.
- Det riktiga arbetet kommer igång i vår.

Ofattbar mängd gift ska bort
Själva den stora saneringen drar alltså i gång i vår. Då kommer hundratusen kubikmeter jord med uppåt 100 ton gifter att köras bort och ersättas med ny jord.
Lika mycket vatten ska renas i stora dammar. Ett arbete som ska vara klart i november nästa år.

Utlovas så rent så du kan plocka bär
När det är färdigt, då ska det gamla giftfältet i Grimstorp sakta men säkert få återhämta sig. Gifterna tas bort så där kommer attt bli, som vilken skogsmark som helst, där det till och med ska gå att plocka bär.