
Europa stjäl Maldivernas fiskar
På måndag inleds klimatkonferensen i Sydafrika, då ska världens ledare åter försöka komma överens om ett nytt klimatavtal. För ett litet miljöutsatt land som Maldiverna hänger hela dess existens på vad andra länder gör, inte enbart när det handlar om utsläpp i luften utan också vad gäller fisket.
Allt oftare syns europeiska jättefiskebåtar med ekolod tömma vattnen på fisk utanför Maldiverna.
Fiskaren Ahmed Nasim stänker vatten över dagens fiskfångst. Framför honom i huvudstaden Males fiskhall ligger några få stora tonfiskar. Något som förr var den vanligaste fångsten, men som nu har blivit allt mer sällsynt.
Ahmed och de andra yrkesfiskarna som sitter där på rad i fiskhallen och säljer dagens fångst säger att det beror på att de stora ekolodsutrustade fiskeflottorna från bland annat Spanien och Frankrike tömmer havet på fisk, precis utanför den Maldiviska gränsen.
Den fisk som tidigare naturligt letade sig in bland Maldivernas atoller, där landets fiskemän med spö och långrev tar sin fångst, den fisken kommer inte längre in dit, säger Nasim och lägger till.
– Vi måste gå längre och längre ut för att finna någon fisk.
Yoosuf Rilwan, jobbar med reserch av korallreven och fiskebestånden på den statliga Marina reserchinstitutet i Male.
– Fiskbeståndet går ner, både det ute på djupt vatten och det inne i reven, det har vi sett. Och det har inte bara betydelse för själva fisket, utan hotar på sikt hela vårt lands existens, säger Yoosuf Rilwan.
I ett fungerande ekosystem hänger allt ihop, varje del betyder lika mycket. Om fisken försvinner kommer vissa delar av korallrevet växa för mycket, vilket på sikt tar kål på hela revet som då till slut kollapsar. Och dör korallreven då finns det inget kvar som skyddar Maldivernas öar, som kommer att spolas bort av havet, säger Yoosuf Rilwan.
Margita Boström, Maldiverna
Ekot