Eftersökte affärsmannen Antonov gripen

1:26 min

Den ryske affärsmannen och tidigare Saab-spekulanten Vladimir Antonov har gripits i London tillsammans med sin litauiske affärspartner. De båda är misstänkta för förskingring och bedrägeri i samband härvan kring den litauiska Snoras Bank.

Enligt flera nyhetsbyråer greps Vladimir Antonov och Raimondas Baranauskas på torsdagskvällen i affärskvarteren här i London.

Gripandet skedde efter att litauiska åklagare i förrgår utfärdade en europeisk arresteringsorder eftersom de båda männen är misstänkta för förskingring och bedrägeri i samband med härvan kring Snoras bank - som fram till för en vecka sedan var Litauens fjärde största.

Banken kontrollerades av Vladimir Antonov och Raimondas Baranauskas var tidigare bankens styrelseordförande och vd. Men för en vecka sedan togs banken över av den litauiska staten som upptäckte att det saknades pengar i bankens kassa.

Enligt den litauiska centralbanken har banken tömts på drygt nio miljarder kronor och är en del i en större penningtvätthärva som just nu håller på att nystas upp.

Vladimir Antonovs försök att ta över biltillverkaren Saab, stoppades i somras av den Europeiska investeringsbanken, EIB, trots att den svenska Riksgälden godkänt Antonov som köpare. Riksgälden hade inte kunnat finna några bevis bakom anklagelserna om penningtvätt som riktats mot Vladimir Antonov och såg därför inga hinder för affären, men det gjorde alltså EIB som inte motiverade sitt beslut.

Londonpolisen vill just nu inte bekräfta uppgifterna, mer än att man gripit två män, 36 och 53 år gamla efter att ha mottagit en europeisk arresteringsorder.