Fritt välja mjölkens färg

1:28 min

Det är nu upp till varje enskild stadsdel att bestämma om skolor och förskolor i Göteborg bara ska servera lättmjölk. För kommunen rekommenderar inte längre lättprodukter.

Kommunstyrelse tog i veckan på eget bevåg bort lättmjölk och lättmargarin i kostråden från 2004 som nu uppdaterats.

På Lerlyckeskolan i Lundby serveras för det mesta "blå" lättmjölk och en grupp femteklassare där tycker beslutet är bra:
– Ja, vad bra! Här får vi blå, men grön ibland.
– Hemma dricker jag alltid röd.

Vad är godast?
– Röd, säger flera barn i kör, några säger "grön". De berättar att de får Bregott ibland.

– Men mest Lätta.
– Lätta är inte alls gott, slår ett barn fast.

Överlag verkar de inte vara förtjusta i lättmjölk och lättmargarin.

På skolan finns också en aktiv föräldragrupp som i samråd med skolledningen fått fram lite Bregott och mellanmjölk emellanåt. Rektor Ulla Karlson Hedlin tycker inte att det måste vara så strikt.
– Det är bättre att släppa frågan fri. Länge har Livsmedelsverket varit allena saliggörande och de står bakom mycket forskning och så. Men det finns också mer åsikter och tankar och då behöver man kanske diskutera hur man vill ha det. Och sen får vi hantera det på bästa sätt, säger Ulla Karlson Hedlin.

Hon är nöjd med att kommunens nya kostråd inte slaviskt följer Livsmedelsverkets rekommendation om lättmjölk och lättmargarin.
– Det är i alla fall inget påbud om att man måste ge barnen lättmjölk, säger Anneli Hulthén (S) om kommunstyrelsens beslut.

– Det pågår ju hela tiden en diskussion om det är bra eller dåligt. Men vår känsla är - om man nu får gå på känslor som politiker - att barnen inte blir mätta på lättmjölk. Då kompletterar man med andra saker som godis, socker eller nåt och då blir det inte bra, säger Anneli Hulthén.