Ekot direktrapporterar om eurokrisen 25/11

1:47 min

Italienska räntor på farligt hög nivå igen.  Finansvärlden förbereder sig för en eventuell kollaps för euron. Danske Bank sänker prognosen för svensk tillväxt nästa år. Följ Ekots direktrapportering om eurokrisen.

18.46

Stockholmsbörsen och de ledande europeiska börserna vände på eftermiddagen uppåt efter nio dagars nedgångar. När börsen stängde hade OMXS-index stigit med 0,3 procent till 277,3.

16.55

Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning kommenterar risken för en eurokollaps.

16.25

Börserna går upp i Europa och de nyligen öppnade i USA. Samtidigt kommer tecken på att Frankrike och Tyskland beslutsamt tänker förhindra ett "eurogeddon". Länderna har lovat stöd till Italien också för att förhindra en eurokrasch, enligt premiärminister Monti.

16.10

Spaniens nya regering planerar redan för att be om stöd från EU:s räddningsfond och IMF. Den nyvalda regeringen installeras formellt i mitten av december.

Det säger en källa till nyhetsbyrån Reuters.

16.00

Stockholmsbörsen och ledande europeiska börser vände tvärt uppåt på fredagseftermiddagen. OMXS-index hade strax före klockan 16 gått upp med 0,7 procent.

Vändningen sammanföll med uppgifter om att euroländernas ledare, inför finansministermötet på tisdag, verkar vara överens om att inte kräva skuldnedskrivningar från banker i framtida uppgörelser om stödprogram till krisländer.

Handlare hänvisade även till att handeln är tunn och att vändningen legat i luften efter nio handelsdagar med fallande kurser.

På räntemarknaden, där eurozonen pressas allt hårdare av höga räntor på statsobligationer, drog tyska räntor samtidigt uppåt.

15.30

Eurozonens finansministrar väntas godkänna utbetalningen av en sjätte omgång nödlån till Grekland på ett möte på tisdag, rapporterar Reuters med hänvisning till en anonym EU-källa.

På mötet väntas även en ny uppgörelse träffas om hur eurozonens krisfond EFSF ska stärkas så att stöd till länder som Italien, med världens tredje största statsskuld efter Japan och USA, ska kunna hämta hjälp från fonden.

15.15

En majoritet av eurozonens 17 medlemsländer vill inte att privatkapital investeras i räddningsfonden EFSF, som ska fungera från 2013.

Tyskland har drivit på för att privata aktörer som banker och försäkringsbolag också bär en bit av bördan för att rädda Grekland till exempel. Finland och Nederländerna håller med, men majoriteten av de 17 är emot detta.

15.11

– Ska sanningen fram finns det ännu inga åtgärder mot staternas skuldkris, som återställer förtroendet på marknaden, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, vid en konferens i Portugal.
– Så länge det saknas kommer vi ha väldigt allvarliga problem och debatter i Europa, tillägger han.

Barroso lade i onsdags fram en rad förslag, inklusive ett förslag där euroländerna på sikt samordnar sin upplåning med så kallade euro-obligationer i utbyte mot större inslag av kontroll över nationella budgetar i Bryssel.

15.00

Höjda eltaxor väntas i Grekland och därmed nya protester. Hur höga höjningarna blir är osäkert, men ministeriet väntas meddela exakt om några dagar. Med tanke på elbolagets katastrofala resultat lär det bli dyrt för konsumenterna.

14.45

Greklands största elproducent noterar en brakförlust för årets första nio månader i år. Statliga DEI är landets största kraftägare och förlusterna var större än väntat tredje kvartalet, mycket beroende på den djupa grekiska konjunkturnedgången.

DEI:s förlust var 38 miljoner euro att jämförta med en vinst på 172 miljoner euro vid samma tid året före.

14.40

I Storbritannien har elkonsumtionen sjunkit till sin lägsta nivå på tio år. Ett tecken på minskad industriproduktion.

14.30

I Polen är drygt 11 procent arbetslösa visar ny statistik. Det är lika många arbetslösa som månaden före. Men ekonomin är inte på den nivå som krävs om zlotyn ska överges och Polen blir ett euroland, som planen är.

14.00

Tyska Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy ser en skuldkollaps i Italien som slutet för euron.

Det sa den italienske premiärministern Mario Montis presstalesman på fredagen, apropå mötet under gårdagen mellan Merkel, Sarkozy och Monti i Strasbourg.

12.50

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn är i Italien för att träffa ministrar och parlamentariker och diskutera hur landet ska ta sig ur skuldkrisen.

12.40

Europeiska börserna på minus. Stockholm just nu ned 1,1 procent.

12.30

Österrikiska banker upphör att låna ut pengar till Ungern, berättar vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning i Lunchekot.

12.00

I USA noteras den viktigaste dagen på året för att mäta konsumtionslusten. "Black Friday" dagen efter Thanksgiving är reornas rea och brukar innebära slagsmål i butikerna om prissänkta varor. Utanför varuhuset Macys i New York köade 9 000 vid midnatt när butiken öppnade sina dörrar.

Black Friday heter det för att kassaböckerna traditionellt noterar minus i rött och plus i svart i USA och just denna dag brukar det gå från rött till svart.

Runt 152 miljoner eller halva befolkningen beräknas passera kassorna och spendera runt 350 miljarder kronor, enligt prognoserna. 

11.53

Ignazio Visco ny chef för italienska centralbanken gav sitt första tal idag. Han säger att landet behöver strukturreformer för att generera tillväxt.

– Dagens finansiella problem reflekterar tidigare års budgetpolitik. Vi ska inte låta oss luras att tro att enbart makroekonomiska åtgärder kan lösa problemen, sa Visco bland annat i sitt tal.

11.50

Italien fick betala rekordhöga räntor när staten tog upp ett lån på 10 miljarder euro med tvååriga statsobligationer och sex månaders statsskuldväxlar på fredagen.

Räntan på växlarna rusade upp till 6,5 procent, vilket kan jämföras med 3,5 procent i senaste föregående auktion av italienska statspapper med samma löptid.  

11.45

Värt att komma ihåg att Italien inte är det enda land vars räntenivåer stiger. Cypern, Grekland, Irland och Portugal har motsvarande problem.

11.30

Tvååriga italienska statsobligationer  har nu en ränta på skyhöga 7,87 procent.

11.15

ECB, europeiska centralbanken väntas sänka styrräntan om den nedåtgående trenden fortsätter. Det säger Luc Coene, som sitter i ECB:s styrelse, till belgiska dagstidningen .

Tidigare i november sänktes räntan till 1,25 procent och en ny sänkning förutspås till december.

Förtroendet för ECB påverkas av i hör hög grad banken stödköper spanska och italienska statspapper.

10.56

Ännu en "eurogeddon" kommentar:

Brittiska tvkanalen s ekonomiska kommentator Stephanie Flanders skriver om "the endgame" för euron: Två mycket oroande faktorer har hänt i eurozonen de senaste två veckorna. För det första börjar finansmarknaderna på allvar hantera en eurokrasch och för det andra har politikerna som har mest att förlora på att det skulle hända kört huvudet i sanden. De två är relaterade, investerare drar sina slutsatser utifrån det låsta politiska läget

10.45

Budapest anklagar under morgonen kreditvärderingsföretaget Moodys för att finansiellt attackera Ungern. Detta sedan landets kreditvärdighet sänkts till skräpstatus. Det sänkta betyget beror på oro för hur landet klarar av att betala av sitt skuldberg.

Men den ungerska regeringen hävdar att den kommer hålla målet ett budgetunderskott under 3 procent för nästa år.

Igår fick säkerhetstjänsten i uppdrag att undersöka misstänkta spekulationsattacker mot landets valuta forint.

10.30

Räntan på en tvåårig italiensk statsobligation lyfte på fredagen till 7,72 procent - den högsta nivån sedan införandet av euron - inför auktionen av nya italienska sex månaders statsskuldväxlar för 8 miljarder euro.

Europabörser faller på bred front, tillsammans med euron, som närmar sig en årslägsta kurs mot dollarn.

10.10

Idag ska Italien försöka sälja av statsobligationer, frågan är hur attraktiva de blir. Det handlar om obligationer med korta löptider. Men precis som de tioåriga ligger tvååriga långt över 7 procent i ränta.

10.00

Kraven på svenska bankers kapitaltäckning blir högre än i övriga Europa. Enligt regeringens förslag ska de fyra storbankerna, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB ha ett kärnkapital som motsvarar minst 10 procent av risktillgångarna 2013 och 12 procent 2015.

9.50

Marknadsräntorna var stabila under fredagens inledande handel.

Kronan fortsätter att tappa mot både euron och dollar. Den svenska valutan börjar nu närma sig årslägsta, 7 kronor per dollar.

9.45

Det är hög tid att tänka tanken, som marknaderna hittills sett som otänkbar, ett "Eurogeddon" en euro på väg att försvinna, skriver brittiska  idag.

9.35

Ekonomerna på Danske Bank har sänkt sin prognos för Sveriges BNP-tillväxt till -1 procent 2012, och de befarar att utvecklingen kan bli "mager" även 2013, med enbart en blygsam positiv tillväxt. Det framgår av ett kundbrev, skriver Dagens Industri.

Bankens tidigare bedömning om att en regelrätt recession skulle kunna undvikas får ge vika på grund av att skuldkrisen obönhörligen måste hanteras, vilket kommer att ta lång tid.

Tillväxten i Sverige kommer att hållas tillbaka under en längre period.

9.30

Den europeiska banktillsynsmyndigheten, EBA, kan komma att be tyska banker att öka sin kapitalnivå med mer än 12 miljarder euro, efter
att myndigheten granskat tyska bankers förmåga att stå emot
förluster från skuldkrisen.  Det skriver Bloomberg News och hänvisar till två personer med insyn i ärendet.
      

9.00

Godmorgon! Eurogeddon diskuteras livligt i europeiska tidningar idag. Ser vi början till slutet för euron som valuta i skuldkrisens spår. Följ Ekots direktrapportering om eurokrisen här.