Sápmi

Samisk vecka brygga mellan kulturer

Varför ska andra ha en och inte vi? Det var den tanken som förra året ledde fram till den första samiska kulturveckan i Vilhelmina som inleds i morgon.

Hallå där Suzanne Sellin som är ansvarig för Vualtjere Samiska Kulturvecka! Varför ska ni ha en Samisk kulturvecka?

- Umeå och Lycksele har sameveckor, och vi sitter mitt i ett samiskt språkvårdsområde, och det är lätt det blir splittring. Då är kultur en stor brygga. Så den samiska veckan är en brygga mellan olika kulturer.

Under den samiska kulturveckan kommer det bland annat pågå utställningar, visas film och samisk slöjd och teater. Dessutom kommer det finnas ett café med samiska inslag, guidade turer i utställningen Renrajden, visningar av digitalt samiskt pressarkiv och genomföras en parad med samiska dräkter.

Suzanne Sellin, som är teater konsulent för Riksteatern i Vilhelmina, menar att kultur är ett språk som alla kulturer förstår.

- Sen är det också för samerna själva att visa upp det dom har, för att de ska synliggöra sig själva. Och för att folk ska få förståelse och insikt i det. Det leder till mer tolerans om man har kulturen inblandad.

Hur känns det nu när det drar igång?

- Jättespännande, i morgon är det invigningsmiddag med 100 personer med slowfood mat. Jättespännande. Jag har aldrig ätit rentunga!

Vad hoppas ni på?

- Jag hoppas Vilhelminaborna tar tillfället i akt och går och ser allting.

En viktig del i den samiska kulturveckan menar Suzanne Sellin är att alla barn, från fyra år till gymnasiet, i hela kommunen får ta del av den.

Bland annat kommer de att få se utställningen Renrajden i folkets hus och få lyssna på sagor, och se Giron Sámi Teáhters Rövarsilvret. Och för de som inte kommer in till samhället, flyttas en del programpunkter upp till fjällvärlden.

- Det är viktigt att ge barn kultur. Dessutom att få se utställningen Renrajden och få se hur samiska barn växer upp och få lyssna på berättelser hur samiska barn har det som finns mitt bland dem i skolan, det är viktigt, säger Suzanne Sellin.

Vualtjere Samiska Kulturvecka är ett samarbete mellan Vilhelminas samebyar och sameföreningar, Studieförbunden, Riksteatern Vilhelmina, Folkets hus och konstföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio