Skola & Omsorg

Umeforskare: Fler vägar till vårdjobb behövs

2:01 min

Omvårdnadsprogrammet kan inte vara den enda vägen in till jobb i vården - då kommer det inte finnas nog med folk som kan jobba. Det säger forskare från Umeå universitet i en rapport som presenterats för regeringen.

Stina Johansson, professor vid institutionen för socialt arbete, tycker att diskussionen om utbildning i vården ofta blir onyanserad.

– Å ena sidan har några hävdat att erfarenheten är mycket mer värdefull än att ha utbildning på området. Medan andra har hävdat att utbildning är det som gäller. Och vi kan tycka att, varför inte se potentialen i båda?

Det upprepas ständigt: Många många fler händer kommer att behövas inom vården, snart. Och personalen måste vara utbildad, för deras arbete blir allt mer avancerat. Utbildning i det här fallet betyder att man minst ska ha gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet.

Kruxet är att omvårdnadsprogrammet inte på långt när klarar av att utbilda så många som behövs. Och det beror inte på att programmet är impopulärt, utan på att det helt enkelt inte finns tillräckligt många gymnasieelever. Därför menar Stina Johansson att vi måste tala öppnare om dem som har erfarenheter men inte utbildning, och göra det lättare för dem att formalisera sina kunskaper.

– Många kommuner anställer ju inte folk som inte har den bakgrunden. Och därför sitter det ju många just nu som har lösa anställningar, som efter en validering skulle kunna få fast anställning. Vi tycker att man ska prata mera öppet om det här, att man ska lyfta fram den gruppen. Istället för att som vi har hört i många diskussioner säga att "vi plockar folk från gatan". Det är inte alls så vi tycker att det ska vara. Men låt oss pröva om det finns vägar att lyfta på ett mycket enklare sätt än att de ska gå tre års program.