Ryssland och Vitryssland överens om gas

1:43 min

Vitrysslands diktator Aleksander Lukasjenko verkar ha dragit en vinstlott i förhandlingarna med Moskva och väntas i dag få en kraftig rabatt på priset för den ryska gasen. I gengäld tar ryska gasjätten Gazprom helt över vitryska statliga Beltransgaz.

Den vitryska oppositionen ser ett klart samband mellan dagens avtal och gårdagens hårda fängelsedom mot en av landets främsta människorättsaktivister.

Det gick i går ett rykte om att det tre veckor långa uppehållet i rättegången mot Ales Bialiatsi, ordförande för vitryska människorättsorganisationen Viasna, berodde på att landets president Aleksander Lukasjenko inväntade svar från Moskva.

Det ryktet kommer aldrig att bekräftas, men i går dömdes Ales Bialiatsi till 4,5 års fängelse för skattebrott av en domstol i Minsk. I dag i Moskva skriver Aleksander Lukasjenko och Rysslands president Dmitrij Medvedev på ett gasavtal, som väntas bli ekonomiskt mycket gynnsamt för Vitryssland som dras med gigantiska ekonomiska problem.

Enligt ryska affärstidningen Kommersant kommer priset som Vitryssland betalar för den ryska gasen att halveras och ligga på samma nivå som i Ryssland, alltså långt under marknadspriset som gäller för till exempel Ukraina och EU.

Som tack tar ryska gasjätten Gazprom helt över den vitryska Beltransgaz för 2,5 miljarder dollar. Gazprom är redan i dag hälftenägare.

 

Relationen mellan Ryssland och Vitryssland har kärvat på senare år, bland annat på grund av gasfrågan, men nu verkar det gamla vara glömt. För en vecka sen kom man överens om att tillsammans med Kazakstan på sikt bilda en euroasiatisk ekonomisk union. Nyligen erbjöd ryska banken Sberbank ett lån på en miljard dollar till ett stort vitryskt statligt bolag.

I Vitryssland ser den hårt pressade politiska oppositionen ett klart samband mellan ekonomiskt hjälp från Ryssland och gårdagens fängelsedom mot människorättsaktivisten Ales Bialiatsi.

Omvärlden har fördömt domen som politisk och EU:s utrikesansvariga, Catherine Ashton, krävde i går att Bialiatsi ska släppas fri. Men efter avtalet med Moskva är Lukasjenko inte längre beroende av EU:s välvilja, menar oppositionen.