Eurojättar varnar för total valutakollaps

1:39 min

Krisen inom eurozonen accelererade ytterligare i dag. Räntorna på lån till Italien har nått ohållbara höjder. Och i eftermiddag varnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Sarkozy, för att en skuldkollaps i Italien skulle leda till "slutet för euron".

Italien tog i dag nya lån genom att sälja statsobligationer och statsskuldsväxlar. Räntorna slog alla tidigare rekord. Investerarna krävde 6,5 procents ränta för att låna ut pengar på sex månader till Italien. Och för lån på tre år¸ fick Italien utlova 7,8 procents ränta.

Det här är tre-fyra gånger så mycket som Tyskland, eller för den delen Sverige behöver betala för sina lån. Sådana jätteräntor på så korta lån innebär att de som placerar pengar förväntar sig att krisen i Italien kommer att förvärras ganska snart.

Men Frankrike, Portugal, Spanien och Belgien har också drabbats av rusande räntor i veckan. Inte ens jätten Tyskland lyckades låna de pengar landet behövde. Det tyder på att investerarna inte bara sneglar misstänksamt på Italien, utan snarare förbereder sig för någon form av kollaps inom eurozonen.

Och det är just vad som hotar, enligt eurozonens mäktigaste ledare. En skuldkollaps i Italien skulle innebära slutet för euron, sa Merkel och Sarkozy vid ett möte med Italiens nye premiärminister Mario Monti.

Det är ett uttalande som borde öka euro-paniken på finansmarknaderna. Så frågan är om det egentligen är en signal om något annat. Till exempel att Angela Merkel är på väg att överge sitt motstånd mot att låta Europeiska centralbanken sätta ett maxtak på räntorna till euroländerna.

Det är det enda som skulle ge snabbt resultat. Och ge tid för mer långsiktiga förbättringar. Taktiken skulle kunna översättas: Om ditt hus brinner, är det bäst att släcka branden innan man börjar förbättra brandsäkerheten.