Ahmed Agiza: "Svårt skede i Egypten nu"

2:03 min

Svensk-egyptiern Ahmed Agiza var en av alla tusentals demonstranter som deltog i protesterna på Tahrirtorget i Kairo på fredagen. Agiza utvisades från Sverige under dramatiska former för tio år sedan och har efter det suttit i fängelse i Egypten.

Vår korrespondent mötte Ahmed Agiza i närheten av Tahrirtorget.

– Efter att jag kom ut ur fängelset har jag deltagit aktivt. Situationen i Egypten kräver att alla egyptier deltar. Dels är det ett svårt skede i landet nu, men också för att skapa ett liv i Egypten som bygger på demokratisk grund, för att folket fritt ska kunna välja regering, säger Ahmed Agiza.

I december 2001 lämnades han och en annan egyptier över från svensk säkerhetspolis till amerikanska agenter. De försågs med huvor och flögs till Egypten.

Ahmed Agiza sattes i egyptiskt fängelse där han torterades med elchocker. I somras släpptes han. Nu är han på Tahrirtorget för att demonstrera.

– Jag har varit på torget sedan i fredags och kommer hit varje dag. Det viktigaste kravet vi har är att lämna över makten från militärrådet till en civil regering. Jag hoppas att Mohamed ElBaradei ska bli nästa premiärminister i Egypten.

Ahmed Agiza har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige för att återförenas med sin familj, men har ännu inte fått något svar.

Den svenska staten har betalat tre miljoner kronor i skadestånd efter utvisningen, men Ahmed Agiza lider fortfarande av tortyren han utsattes för i det egyptiska fängelset.

– Jag har fortfarande problem med mitt ben och jag har svårt att röra mig. Sedan jag lämnade fängelset har jag fått behandling, men problemet har blivit kroniskt, och det kommer att behövas en lång behandlingstid. Men trots skadan tror jag att min framtid kommer att bli bättre, säger Ahmed Agiza.