Kalmar

Köpfri dag kan få begränsad effekt

1:37 min

Lördagen är en "köpfri dag" i världen. I Sverige hålls flera manifestationer för att få kunder att hålla tillbaka konsumtionsivern.

I Kalmar finns det många som inte kände till initiativet men som kan tänka sig att inte handla något. En av dem är Mikaela Karlsson.

- Folk handlar varje dag i princip, då kan det vara bra med en dag då folk inte handlar. Man får sätta lite gränser på sig själv, säger Mikaela Karlsson


- Jag tycker det är lite galet under jul, när det är mycket handlande. Men det kan vara bra på ett sätt. Men jag kommer nog inte att handla i alla fall, säger Roger Jonsson.

Enligt Nätverket en köpfridag som ligger bakom initiativet anser man är det bästa sättet att vara miljövänligt och nå därmed miljömålen.

-Man blir inte lyckligare genom att konsumera mer. Därför har man valt en köpfri dag  bara veckor innan jul. Göran Hådén är  talesperson för en Köpfri dag i Sverige.

- Det finns faktiskt rätt många som har svårt att avstå på bara en dag om de är ute på stan. Det finns många exemple på hur det har gått alldeles för långt.


- Det finns tonårstjejer som prostituerar sig för att ha råd att hänga med i köphetsen och få de senaste modekläderna, säger Göran Hådén.


Erika Hammarstedt jobbar på en klädbutik i Kalmar och hon tror inte att en köpfri dag kommer att påverka handeln alls.

- Folk har väntat på sin pengar in i det längsta, de är shoppingsugna och vill göra sin inköp inför jul och ha det avklarat. Jag inte att initiativet kommer att få stor påverkan på handlen när det är så nära jul, säger Erika Hammarstedt.