Norsk kritik mot svensk linje för klustervapen

1:59 min

Det blev ingen ny uppgörelse om klustervapen när förhandlingarna avslutades i Genève i går kväll. Sverige kritiseras nu av Norge som varit pådrivande för att totalförbjuda klustervapen, medan den svenska regeringen velat kompromissa med bland annat USA om att bara förbjuda äldre klusterbomber.

Anette Abelsen, som deltagit i förhandlingarna för Norges räkning, säger från Genève att Norge hade hoppats på mer av Sverige.

– Vi hade hoppats att Sverige skulle vara tydligare med att vi inte ska gå med på att försvaga det internationella regelverket, och att Sverige tydligare skulle ha stått upp för att ta de  humanitära problemen på allvar, säger hon.

Enligt Anette Abelsen vid den norska representationen i Genève hade Norge hoppats att Sverige tydligare skulle försvara humanitära värderingar och inte som nu gå med på att försvaga det förbud mot klustervapen som finns och som Norge varit pådrivande för att skapa.

Klustervapen fungerar som behållare med hundratals små bomber som sprids över en stor yta och lämnar efter sig blindgångare som dödar och skadar länge efter själva bombningen.

USA, som använt klusterammunition i bland annat Irak och Afghanistan, har lagt ett motförslag som på vissa villkor tillåter klustervapen tillverkade efter 1980.

USA-förslaget har fått stöd av andra länder, inte minst de som själva har klusterbomber, men alltså också av Sverige, trots att Sverige tillhör de 111 stater som tidigare ställt sig bakom ett totalförbud.

– Totalförbudslinjen innebär ju att vi får ett antal stater som har totalförbud. Det är till stora delar stater som inte hade några klustervapen överhuvudtaget. Vi ville ha en dämpning, en reglering så mycket som möjligt vad gäller de stater som faktiskt har klustervapen, för då får man faktiska effekter, säger utrikesminister Carl Bildt (M) om den svenska omsvängningen.

Nu lyckades inte USA få igenom sitt förslag, trots Sveriges och andras stöd.

Ett 50-tal stater håller fast vid totalförbudslinjen. De menar bland annat att USA-förslaget skulle legitimera klusterammunitionen. De vapen som skulle förstöras är ändå för gamla och de som faktiskt använts i krig de senaste åren skulle inte beröras.

Men Sveriges utrikesminister tycker inte att förbudslinjen är konstruktiv.

– Då kan man visserligen vifta med en liten flagga men det är inte konstruktiv nedrustningspolitik på det sätt som jag vill att den ska bedrivas, säger Carl Bildt, som var gäst i Ekots lördagsintervju i dag.