SD anklagar Reinfeldt för att sprida myter

1:49 min

När partiledaren Jimmie Åkesson talade på Sverigedemokraternas landsdagar riktade han mycket kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt. Enligt Jimmie Åkesson göder statsministern en myt om vilka Sverigedemokraterna är.

– Fredrik, så länge du uttrycker ett sånt illa dolt förakt för vanligt folk som har tröttnat på din splittringspolitik, så kommer du att förlora. Vi som sitter här och de 340 000 andra Sverigevänner som la sin röst på Sverigedemokraterna, vi tillhör inte förlorarna. Vi är helt vanliga människor med fullt normala åsikter och vi tillhör framtiden, sade Jimmie Åkesson.

Trots att Jimmie Åkesson radade upp exempel på hur inflytandet i riksdagen har ökat för Sverigedemokraterna ser han inga tecken på att de andra partierna skulle vilja samarbeta med dem. Istället måste partiet växa. Potentialen finns att nå 30 procent enligt Jimmie Åkesson. Men för att nå dit måste partiet bli bättre på att fömedla sina åsikter. Väljarna har missförstått Sverigedemokraterna, enligt Jimmie Åkesson.

Men frågan är på vilket sätt.

– Framförallt lever en politisk idé om att tycker saker som vi inte tycker, säger Jimmie Åkesson.

Vilken syn är det som väljarna har som inte stämmer?

– Det finns ju en bild att vi skulle ha en extrem utgångspunkt när det i själva verket är den svenska invandringspolitiken som är extrem i ett internationellt perspektiv.

Kriminalpolitiken och krav på längre straff, bland annat riktigt livstidsstraff, var också ett tema i Jimmie Åkessons tal. Och senare under dagen röstade också landsdagarna igenom ett kriminalpolitiskt program, med samma innebörd.

Kent Ekeroth är ansvarig för den delen av politiken:

– Invandringspolitiken och kriminalpolitiken möts alltför ofta. Där vi i dag har invandrare som kommer till det här landet och tackar oss genom att begå brott. Det finns exemel nästan dagligen där de har begått grova brott men där de på grund av olika undantag i lagen får stanna i landet. För att komma tillrätta med det här har vi lagt förslag om att ta bort alla de här undantagen för att på så sätt också se till att de också döms till utvisning och att det i de allra flesta fallen sker på livstid, säger Kent Ekeroth.