Många skadade i tyska kärnkraftsdemonstrationer

1:34 min

Våldsamma sammandrabbningar väntas inatt i Tyskland i området kring kärnbränsle-förvaringsplatsen Gorleben mellan Berlin och Hamburg. Tiotusentals kärnkraftsmotståndare försöker stoppa den årliga transporten med kärnkraftsavfall från Frankrike till Gorleben, och omkring 20 000 poliser är utkommenderade för att se till att transporten kan nå sitt mål.

En demonstrant som tv-kanalen N-TV intervjuade, där hon satt på tågrälsen några mil från den kontroversiella tågtransportens slutmål, hoppades att allt skulle förbli fredlig och lugnt och att man skulle kunna stoppa tågets ankomst.

Helt bönhörd har hon inte blivit. De årliga protesterna mot kärnavfallstransporten mellan Frankrike och Gorleben i Tyskland är visserligen mindre i omfattning än förra året men även i år förekommer våldsamheter både från både demonstranter och poliser.

Sammanlagt har hittills enligt medieuppgifter drygt 100 demonstranter, de flesta av tårgas och polisens batonger, och ca 35 poliser skadats. Flera demonstranter har kedjat fast sig vid rälsen.

På lördagseftermiddagen demonstrerade uppskattningsvis 20 000 kärnkraftsmotståndare lugnt i staden Dannenberg dit transporten väntas någon gång under söndagen eller måndagen. Där ska den lastas över på lastbilar som ska ta containrarna med de starkt radioaktiva innehållet de två sista milen till förvaringsstationen i Gorleben.

Antikärnkraftsmotståndarna vann ju en stor seger i våras när den konservativa tyska regeringen i en sensationell politisk U-sväng beslöt att all kärnkraft i Tyskland ska vara avvecklad inom 10 år.

Många motståndare menar att omställningen borde kunna gå snabbare och kräver också att politikerna står fast vid sitt beslut att inte använda Gorleben som slutförvaringsplats för kärnavfallet.

Den tyska regeringen har lovat att den ska utreda en ny plats för slutförvaring.