Stormen drabbar trafiken och elförsörjningen

2:15 min

För första gången sedan 2007 har SMHI utfärdat en klass 3-varning för södra Sverige gällande starka stormbyar. Det extrema blåsvädret har redan ställt till det för elförsörjningen och trafiken på flera håll runt Halland och Skåne. Läs mer på  

På grund av det hårda vädret har Trafikverket beslutat att från klockan 17 och framåt ställa in all tågtrafik på flera banor i sydvästra Sverige. Dessutom rekommenderar Trafikverket att bilister inte ger sig ut på vägarna under kvällen i Skåne, Halland och södra Småland på grund av risk för nedfallande träd.

Bland annat stoppas all trafik på Västkustbanan mellan Malmö och Varberg samt Markarydsbanan, vilket innebär att SJ:s X2000 ställs in mellan Malmö och Göteborg. Se Trafikverkets hemsida för mer information.

Även biltrafiken har drabbats av det hårda vädret. I Västra Götaland är Uddevallabron och Älvsborgsbron helt stängda för trafik. I området har också linjefärjor tvingats trafikera med begränsad trafik på grund av högt vattenstånd.

Strax efter halv fem stängdes Öresundsbron av för all trafik. Det blåste då 23 meter i sekunden i höjd med bron.

Enligt SMHI väntas stormen bli som värst mellan klockan 18 och 21 i kväll.

Håkan Hultberg, meteorolog på SMHI, säger att stormen beror på ett djupt lågtryck som passerar över Svealand.

– Söder därom har vi ett väldigt kraftigt vindband. Och det här vindbandet med storm till havs, har ungefär samma kraft som stormen Per för ett par år sedan, säger han till Ekot.

Vad kan hända då?

– Det kommer sannolikt innebära trädfällning och elavbrott på ganska många håll.

Kan det vara farligt för människor att gå ut?

 – Ja, man bör väl undvika att vara ute.

När tror ni stormen slår till med som störst kraft?

– Vid 18-tiden i kväll. Den håller nog på fram till midnatt, men sedan ska det ge med sig.

Hur vanligt är det att ni går ut med klass 3-varningar, den allvarligaste varningen?

– Det är mycket ovanligt.

Flera problem med elnäten har redan rapporterats efter att träd och grenar fallit ner på elledningar. Vid klockan 19 var närmare 24 000 kunder hos EON, Vattenfall och Fortum utan el efter stormens framfart.

Enligt Aftonbladet har ett 615 kvadratmeter stort glasparti blåst av från fasaden på köpcentret Backaplan i Göteborg, och delar har nu spärrats av av polis.

En person uppges sitta fastklämd under ett träd i Göteborgstrakten, enligt tidningen GP.

Så här i adventtid finns det också många dekorationer och liknande som riskerar att flyga runt och skada andra.

- Ja har man möjlighet innan vinden sätter in så ska man naturligtvis se över sina tillhörigheter om det går att säkra dem så att de inte flyger runt i blåsten. Framför allt byggnadsställningar, båtar, bryggor och så vidare, säger Janne Gustavsson vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till P4 Göteborg.

Många planerade adventsarrangemang med luciakröningar, ljuständningar och ljudspel har ställts in i Sydsverige. I Malmö ställdes det planerade skyltsöndagsprogrammet på Gustav Adolfs torg in och julmarknaden på samma torg bommade tidigt igen, skriver TT.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

John Granlund
john.granlund@sverigesradio.se

Mats Eriksson
mats.eriksson@sverigesradio.se

Catharina Håkansson
catharina.håkansson@sverigesradio.se