Skåne

SMHI uppgraderar stormvarning

1:26 min

SMHI har uppgraderat sin varning inför stormen i kväll. Varningen är nu av klass tre, vilket innebär att mycket extremt väder väntas, som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Ikväll bör skåningarna hålla sig inne.

– Det är ett successivt tilltagande av vinden under dagen och vindarna ser ut att nå sin kulmen under kvällen, säger Erling Brännström på SMHI.

Blåsigast blir det i kväll mellan 18.00 och 23.00. Som det ser ut nu som kommer det på många håll i Skåne att bli stormbyar på uppemot 25 m/s. Blåsigast blir det i nordvästra delen av Skåne där det under kvällen kan uppnå orkan.

Hur säkra är ni på den här prognosen?

– Att det blir storm är vi tämligen säkra på och enligt senaste prognosen så har vi ganska exakt koll på när den kommer och hur starka vindarna blir, säger Erling Brännström på SMHI.

Nedfallna träd och grenar har hindrat trafiken, och adventsfiranden på olika håll i Skåne har ställts in. Om vindbyarna närmar sig orkan i kväll, det vill säga 32 m/s så kan konsekvenserna bli stora. Förutom att lösa föremål kan flyga runt och göra skada, finns det stor risk att bland annat elförsörjningen och kollektivtrafiken påverkas.

– Det är ungefär som att köra 110 km/h på en motorväg, och stoppa ut huvudet genom rutan. Då kan man föreställa sig hur mycket det blåser, säger Erling Brännström.

Bör man stanna inne under eftermiddagen och kvällen?

– Måste man inte absolut ge sig ut, så tycker jag att man ska hålla sig inomhus, och det gäller framför allt under kvällen.