Putin klar som presidentkandidat i Ryssland

1:37 min

Rysslands premiärminister Vladimir Putin utsågs i dag formellt till presidentkandidat för partiet Enade Ryssland. Ingen tvivlar på att han också väljs till landets president i mars nästa år.

"Putin, Putin, Putin", skanderade partianhängarna, och de vit-blå-röda flaggorna vajade i den gigantiska Olympiastadion Luzjniki i Moskva, när Vladimir Vladimirovitj Putin blivit vald till partiet Enade Rysslands presidentkandidat. 614 röster för, ingen emot, och Putin tackade och sa att hela livet har hans mål varit ett: Att tjäna fosterlandet.

Det som hände i dag var en ren formsak. Putin tackade ja till att kandidera för partiet redan i september i år, när sittande president Dmitrij Medvedev erbjöd honom rollen.

I dag hyllades Vladimir Putin av partikamraterna för att ha fört in Ryssland på rätt väg efter det turbulenta 90-talet, med stabil ekonomi, högre löner, pensioner och minskad fattigdom.

Men trots allt är det en betydligt mindre populär Vladimir Putin som går till val i mars nästa år, än den Putin som valdes för första gången år 2000 och en andra gång år 2004.

Allt fler ryssar förknippar honom och hans parti med en växande korruption och mindre demokratisk frihet.

Men förskoleläraren Olga Chamasj från Moskva tänker nog ändå rösta på Putin. Inte för att hon gillar honom, utan för att hon saknar alternativ.

Vilka som kommer att stå mot Putin i valet i mars är fortfarande oklart. Men de flesta räknar med att huvudmotkandidaterna blir, som flera gånger förr, kommunistledaren Gennadij Zjuganov och ledaren för Liberaldemokraterna, nationalisten Vladimir Zjirinovskij.