Inga observatörer sänds med vid tvångsutvisning

1:53 min

Regeringen och Miljöpartiet har kommit överens om att inte bry sig om EU:s krav på ökad insyn och övervakning i samband med att asylsökande som fått avslag utvisas med tvång.

EU kräver att oberoende observatörer ska finnas med ombord på flygplanen, men det behövs inte, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

– Något krav på att externa observatörer fysiskt måste följa med alla som tvångsåtervänder har regeringen inte tolkat in i den här aktuella direktivbestämmelsen.

Enligt överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet om EU:s så kallade återvändedirektiv räcker det med att institutioner som Justitiekanslern, JK, och Justitieombudsmannen, JO, i efterhand kan granska hur polisen skött sig.

Men tidigare har Ekot kunnat berätta att både EU:s gränskontrollmyndighet Frontex, som finansierar en del av de svenska tvångsutvisningarna, och den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP), kräver observatörer ombord på planen.

Men migrationsminister Tobias Billström gör alltså en helt annan tolkning av direktivet.

– Det är inte uppseendeväckande att det görs olika tolkningar av direktivbestämmelser.

Miljöpartiet däremot hade velat få in bindande krav på övervakning i lagtexten. Men nu ska den frågan istället tas upp senare. Det säger partiets migrationspolitiska talesman Maria Ferm.

– Jag tror att vi kommer att ha möjlighet att förändra det här framöver.

Men enligt migrationsminister Tobias Billström finns det ingen sådan överenskommelse om att ta upp frågan igen.

– Nej, vi har inget beslut om att fortsätta förhandla just den här frågan. Det vi har är en diskussion som alltid pågår mellan oss. Vi har alltid mycket positiva och bra diskussioner med Miljöpartiet, säger migrationsminister Tobias Billström.