85 000 blev utan ström i Sydsverige

2:17 min

Omkring 85 000 hushåll blev utan ström till följd av stormen som härjat i södra Sverige. Bara elbolaget Eon hade 52 000 strömlösa kunder under kvällen. Antalet ökade mycket snabbt under kvällen.

Vid ett-tiden på natten hade antalet drabbade elkunder börjat minska. Omkring 75 000 hushåll var då utan el.

Tidigare under kvällen var ökningen av antalet drabbade mycket kraftig.

– Det har ökat kraftigt de sista timmarna och det beror på att det är så kraftig vind och träden blåser ned på våra ledningar, sa Jan-Erik Olsson, pressansvarig på Eon under kvällen.

Vindar på 41 sekundmeter uppmättes vid Hanö, rapporterade P4 Malmöhus. Stormen i södra Sverige var då fortfarande mycket kraftig och vindarna uppnådde under natten i vissa fall orkanstyrka.

De som har blivit strömlösa i stormen får räkna med att det dröjer innan det blir åtgärdat. Just nu är det för stora risker, säger Jan-Erik Olsson.

– Just nu så är det så pass hårda vindar så att vi kan inte göra så mycket. Det är för farligt att gå ut i skogen och leta efter felen och reparera. Vad vi kan göra är att koppla om från våra driftcentraler och göra en del omkopplingar som vi kan nå ifrån vägnätet.

När kan ni komma ut och reparera?

– Vi räknar med att starta med full styrka i morgon bitti.

Vindarna närmar sig orkanstyrka på vissa håll, uppger SMHI.

– Nu har vindarna dragit igång ordentligt över västra och södra Götaland. Jag ser på våra observationer att längst västkusten och ner över Skåne är det till och med vindbyar på över 30 meter i sekunden.

– Det är precis i det område som vi har en klass 3-varning som indikerar att det kan vara drygt 30 meter i sekunden. Det är snudd på orkanstyrkor till och med, säger Arne Hagmarker på SMHI.

Stormen far fram ordentligt i södra Sverige. För första gången sedan 2007 har SMHI utfärdat en klass 3-varning. Den här stormen närmar sig den ökända Gudrun som orsakade mycket skada för några år sedan.

Från flera håll rapporteras om inställda flyg. På kvällen var åtminstone tre avgångar från Malmö till Bromma och Arlanda inställda medan andra var försenade. Dessutom ställde SAS in en avgång till Arlanda på måndagsmorgonen.

Även från Göteborg ställdes avgångar in, bland annat till Sundsvall och Arlanda, skriver TT.

Biltrafiken på Öresundsbron är avstängd, bilister varnas för att ge sig ut på vägarna och tågen har också problem. Bland annat går det inga X2000-tåg mellan Malmö och Göteborg.

I Halmstad höll Nissan på att svämma över sina breddar. I småbåtshamnen i centrala staden spolades båtarna närapå upp på gatan tidigare i kväll.

– Det finns ingen skillnad på där trottoaren på kajkanten slutar och där Nissan fortsätter. Det är jämn nivå och vattnet strömmar in över trottarkanterna. De stora båtar som ligger här är på väg upp på trottoarkanten, säger P4 Hallands reporter Pelle Hörmander.

Stormen tros kulminera nu på kvällen. Vindarna väntas avta inom några timmar, säger metrologen Arne Hagmarker på SMHI.

– I södra delarna av Götaland så kommer de att hålla på resten av kvällen. Till midnatt drar de kraftigaste vindarna bort över Östersjön.

Hur stora risker innebär det här för allmänheten?

– I och med att det är så kraftiga vindbyar är det läge att ta det försiktigt.