Ekot direktrapporterar om eurokrisen 28/11

1:34 min

OECD skriver ned sin prognos för Europa och världsekonomin. Men trots de dystra utsikterna och osäkerheten när det gäller Italien har börserna reagerat med att gå upp, och Stockholmsbörsen stängde på plus 4,0 procent. Läs Ekots direktrapportering under måndagen här nedan.

Här slutar Ekots direktrapportering för i dag.

18.04

Även på Europabörserna syntes optimism. Londonbörsens FTSE-index steg 2,9 procent. I Paris var CAC-indexet upp 5,5 procent och Frankfurtbörsens DAX-index gick upp 4,6 procent.

17.45

Stockholmsbörsen steg redan i morgonhandeln och under dagen tilltog optimismen. Och när handeln stängde på Stockholmsbörsen på måndagen hade OMXS-index stigit med hela 4,0 procent till 288,5.

17.00

OECD rapporten listar också ekonomier, som kommer att klara krisen relativt opåverkade:

Kanadas ekonomi kommer växa med 2,2 procent i år och 2,5 procent 2013. Affärsklimatet beskrivs som robust och inflationen är låg.

Israels tillväxt blir 4,7 procent i år och något lägre eller 3,9 procent 2013. Det beror på något lägre efterfrågan för microchip och telekomindustrin i Israel. Arbetslösheten där ligger på 6 procent.

Schweiz har rekordlåg arbetslöshet med fyra procent och tillväxt om än knappt under ren procent nästa år.

Australian fick sin tillväxt bromsad av översvämningar i början av året, men beräknas få en tillväxt på 4 procent 2012 från en gruvboom. Arbetslösheten ligger på 5 procent.

16.30

Den kraftiga uppgången på svenska börsen, kronlyftet och lyftet för de svenska långräntorna kan enligt Jussi Hiljanen, chefsstrateg på SEB, i första hand förklaras som en motreaktion på den senaste tidens utdragna börsfall.
– Det är nog främst en reaktion på den kraftiga nedgången vi har haft, säger han.

16.15

Ungern beräknas gå in i en "mild recession" nästa år, enligt OECD:s rapport. I maj förutspåddes en tillväxt nästa år på 3,2 procent, men istället blir det minus 0,6 procent.

15.55

Aktiemäklare i London och på Wall Street i New York reagerar positivt på OECD-rapporten och att Italien förnekar att landet begärt IMF-stöd.

Dow Jones index gick upp 2,6 procent under inledande handel. I London är det upp 2,8 procent. Frankrike, Tyskland och Italien har också en positiv trend med uppgångar kring 4 procent.

15.45

Estland växer åtta procent i år enligt OECD:s prognos. Nästa år blir det också tillväxt men lägre på beräknade  3,2 procent och året därpå plus 4,4 procent. Det kan jämföras med Grekland, som trots ett minus på över 6 procent i år ändå beräknas gå med en halv procent i tillväxt om två år, 2013.

15.10

Börserna går uppåt. Stockholm just nu plus 3,7 procent, London upp 2,6 procent och Frankfurt plus 3,9 procent.

14.53

Spanien kommer att sälja statsobligationer i auktioner på torsdag och fredag.

14.30

Brittiske premiärministern David Cameron kommer att diskutera eurozonkrisen med Frankrikes president Nicolas Sakrozy på fredag. Men ett tidigare planerat toppmöte mellan länderna skjuts upp till nästa år, enligt brittiska talesmän.

EU:s finansministrar samlas imorgon för att diskutera skuldkrisen.

13.50

Grekland har bara lyckats dra in 4 procent av målet 50 miljarder euro på att sälja ut statligt ägda företag. Målet är att sälja gasföretaget DEPA och 35 statligt ägda byggnader under första kvartalet 2012.

13.30

Europakommissionens talesman Amadeu Altafaj säger nu i Bryssel att Italiens regering inte har sökt finansiellt stöd från IMF. Enligt ihärdiga rykten ska ett nödpaket värt 600 miljarder euro förberedas för Italien.

Men trots förnekanden litar inte investerare på Italien och räntan på tolvåriga statsobligationer hamnade på 7,3 procent vid en försäljning.

Vid motsvarande försäljning för ett år sedan låg räntan på 2,1 procent.

13.00

Belgiens auktion på statsobligationer gav inte önskat resultat. Det blev dyrare för belgiska staten att låna pengar. Tioåriga statsobligationer såldes för 450 miljoner euro, men räntan blev 5,6 procent mot vid förra auktionen då räntan låg på 4,3 procent.

Men analytiker ser ändå något positivt i att allt såldes.

12.30

Klaus Regling, chef för eurozonens räddningsfond EFSF, säger nu att läget är sådant att det blir svårt att förstärka fonden med fem gånger kapitalet till omkring 1 000 miljarder euro.

Det beror på bristande bankkrediter och att skuldkrisen fördjupas.

12.20

Senare idag kommer USA:s president Barack Obama träffa EU:s Herman Van Rompuy och José Manuel Barroso och diskutera eurokrisen i Vita huset.

12.00

OECD, Organisationen för utveckling och samarbete i Europa, har en hel del kallduschar i sin nya rapport om framtidens ekonomiska tillväxt:

– Politiker världen över bör vara beredda på det värsta, heter det bland annat.

– Misslyckas EU:s ledare att stoppa krisen kan det sluta i förödelse och en massivt eskalerande ekonomisk oordning.

11.55

Räntetrycket mot Italien och andra euroländer med statsfinansiella problem avtar något. För Italiens tioåriga statsobligation föll räntan från 7,48 till 7,15 procent under förmiddagshandeln.

Även de spanska tioårsräntorna sjönk, från 6,84 till 6,66 procent.

Räntorna på svenska statspapper steg samtidigt, i linje med börslyftet och en tydlig förstärkning av den svenska kronan. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen låg vid 11-tiden på 1,71 procent, upp från 1,61 procent.

11.47

Frankrike måste spara 8 miljarder euro nästa år för att klara ekonomin. Det krävs för att klara att få ned budgetunderskottet från årets beräknade 5,7 procent till 4,5 procen 2012.

OECD skriver att Frankrikes tillväxt 2012 stannar på 0,3 procent, vilket är betydligt lägre än regeringens prognos på 1 procents tillväxt nästa år.

11.45

Grekiska ekonomin krymper mer än 6 procent, enligt OECD. Det är mer än beräknat.

11.40

Kreditvärderingsinstitutet Moodys varnar för hur den snabbt växande skuld och bankkrisen hotar kreditvärdigheten för europeiska länders statsobligationer. Enligt Moodys tror inte det blir några verkliga politiska beslut förrän fler länder förlorar möjligheten att låna och tvingas söka nödhjälp.

11.35

Grekland riskerar att inte kunna sälja av tillräckligt med statlig egendom,  på grund av skuldkrisen i Europa.

Det säger Kostas Mitropoulos, chef för privatiseringar, till grekiska tidningar. Målet är att sälja av för 9,3 miljarder 2012.

11.25

Trots optimism på börserna talar bedömare fortfararande om en fördjupad skuldkris. I Financial Times hävdar Wolfgang Münchau att eurozonen kommer att kollapsa inom några få dagar:

– Förra veckan nådde krisen ett nytt stadium. Med den spektakulära tyska floppen vid onsdagens obligationsauktion och sedan alarmerande höga räntor för kortfristiga statsobligationer från Spanien och Italien har den statliga obligationsmarknaden inom eurozonen upphört att fungera, skriver han.

11.20

En nyckelfaktor för att avläsa hur efterfrågan ser ut i eurozonen är att mäta penningflödet. I oktober minskade eurotillgången oväntat, skriver ECB, europeiska centralbanken. 

11.15

OECD skriver ned prognosen för världstillväxten till 3,4 procent under 2012 och sänker prognoserna för alla större ekonomier i sin nya bedömning av världsekonomin. I euroområdet blir det en mild recession och USA riskerar recession om inte nedskärningarna godkänns.

OECD spår också att den kinesiska tillväxten avtar och stannar på 8,5 procent under 2012.

11.00

Belgien auktionerar idag ut statsobligationer. Landet måste tillsammans med Frankrike, Italien och Spanien få in 17 miljarder euro för att klara sina budgetar.

Elio Di Rupo, socialist och blivande premiärminister i den belgiska regeringen säger att det blir nedskärningar på drygt 11 miljarder euro när den nya regeringen tillträder.

10.52

Börsuppgången fortsatte under förmiddagen, med draghjälp främst från bank- och verkstadsaktier. Parisbörsen, med flera storbanker med stor exponering mot skuldkrisen i eurozonen, har just nu lyft med 3,7 procent. Bland vinnarna fanns storbanken BNP Paribas, vars aktie steg 7,4 procent.

Milanobörsen hade lyft lika mycket, med en uppgång för storbanken Unicredit på 4,4 procent.

Frankfurtbörsens Dax-index hade stigit 2,9 procent.

10.45

Irlands centralbank säljer finanseringslån till japanska banker för att lindra skuldkrisen.

10.30

Greklands nya oberoende statistikmyndighet Elstats chef, Andreas Georgiou, anklagas för att ha blåst upp Greklands budgetproblem onödigt mycket och kallas nu till förhör hos Greklands ekobrottsmyndighet om två veckor, rapporterar Financial Times.

Ekobrottsåklagare misstänker att han har "förrått nationens intressen".
– Jag anklagas för att jag inte har mixtrat med siffrorna. Vi vill vara en bra, tråkig institution som gör sitt jobb. Men tyvärr, i Grekland är statistik en kampsport, säger Georgiou till tidningen.

10.15

Tyska dagstidningen  skriver på nätet om en elitplan för eurozonens sex toppländer att gemensamt låna upp kapital och skapa en slags elitobligationer, som sedan ska kunna stötta länderna i kris.

Det handlar om Tyskland, Finland, Nederländerna, Frankrike, Luxemburg och Österrike.

10.00

– Italiens ekonomi är i grunden frisk och kan vinna tillbaka marknadens förtroende om en stram finansiell politik förs, säger Christian Noyer, styrelsemedlem av europeiska centralbanken, ECB.

Han utesluter att skuldkrisen kommer att leda till kollaps för eurozonen.

Noyer är också chef för franska centralbanken. Han ville inte på måndagen kommentera rykten om att Italien nu för samtal med IMF, Internationella Valutafonden för att få stöd.

9.40

Italiens ränteläge var på en fortsatt långsiktigt ohållbar nivå, nära 7,20 procent. Samtidigt fortsatte räntan på tioåriga statsobligationer från Tyskland att pressas uppåt efter förra veckans misslyckade tyska auktion av nya obligationer.

9.20

Tyska statspappersräntor noterar endast blygsamma rörelser i den inledande måndagshandeln.
Italienska räntor steg initialt kraftigt i kortare löptider,

9.00

Godmorgon! En ny vecka, som börjat uppåt för euron och de viktiga europeiska börserna.