OECD varnar - västvärlden går mot lågkonjunktur

1:34 min

Italien fortsätter att vara ett osäkert kort. OECD skriver ner världstillväxten till 3,4 procent under 2012. Varningar för en kollaps inom eurozonen kommer från flera håll.

OECD riktar en uppmaning direkt till den Europeiska Centralbanken ECB, att göra allt den kan för att stänga inne skuldkrisen och begränsa spridningen. Annars hotas hela den industrialiserade världen att dras med i raset.

Det är ord och inga visor. Den Europeiska Centralbanken uppmanas att använda sin möjlighet att trycka mer pengar och aktivt köpa statsobligationer. Allt för att om möjligt hålla obligationsräntorna nere, och att tillsammans med regeringarna utvidga krisfonden.

Krisen i euroländerna är nu bara ett steg från att kasta in västvärlden i recession och kanske till och med depression, varnar OECD. Konsekvenserna skulle bli en våg eller snarare en flod av konkurser och nedmontering av välstånd i Europa.

Euroländerna befinner sig redan halvvägs i en recession, och regeringarna balanserar på en skarp egg. Enligt OECD:s måleriska beskrivning betyder det att ett enda felsteg riskerar att dra med sig både USA och Japan i fallet. Den globala ekonomin är i fara.

Grunden för den utfärdade varningen finns i den nya prognosen för den globala ekonomin.

Tillväxten i OECD-området beräknas bli 1,9 procent i år och 1,6 procent nästa år. Men euroländerna kommer bara upp i 0,2 procent nästa år. Det kan bli ännu sämre men än är det inte för sent att undvika det allra värsta, enligt OECD.

OECD skriver ned prognosen för världstillväxten till 3,4 procent under 2012. De sänker prognoserna för alla större ekonomier i sin nya bedömning av världsekonomin. I euroområdet blir det en mild recession och USA riskerar recession om inte nedskärningarna godkänns.

OECD spår också att den kinesiska tillväxten avtar och stannar på 8,5 procent under 2012.

En liten ljusglimt är att den japanska ekonomin tar fart efter tsunamin och växer med 2,0 procent.