Planer smids för att rädda euron

1:02 min

Italiens nya regering planerar ytterligare sparpaket rapporterar Wall Street Journal. Samtidigt kommer uppgifter om nya tysk-franska planer för hur man snabbt ska kunna öka budgetdisciplinen i hela eller delar av eurozonen.

Räntan på tioåriga italienska statsobligationer ligger fortfarande kvar över det kritiska sjuprocentsstrecket. Likväl har räntan har sjunkit en del på förmiddagen. Detta efter rapporter om att Italiens nya premiärminister Mario Monti kommer att presentera nya besparingsåtgärder på motsvarande flera tiotals miljarder kronor i nästa vecka.

Det handlar om att både höja skatter och minska utgifter för att Italien ska kunna leva upp till löftet om en balanserad budget 2013.

På sikt vill Monti också genomföra tuffa reformer av Italiens arbetsmarknadsregler och dyra pensionssystem. Vissa menar att det är nödvändigt för att åter få fart på den knackiga italienska ekonomin.

Samtidigt pågår ett intensivt arbete i framförallt Berlin och Paris för nya radikala åtgärder för att rädda euron. I helgen läckte det ut uppgifter om planer på en stabilitetsunion. Åtta till tio av de rikare euroländerna skulle då komma överens om mer samordning av sina skatter och andra delar av ekonomin.

Det återstår att se om detta bara är ett sätt att ännu mer öka trycket på fattigare euroländer att få ordning på sin ekonomi, eller om eurosamarbetet faktiskt är på väg att spricka.