Ingen ändring av sjukförsäkringsregler

1:57 min

En majoritet i riksdagen trycker återigen på för att regeringen ska ändra reglerna för när sjuka ska ut i arbete. Trots att oppositionen vann frågan i riksdagen i somras så gör regeringen ingenting åt den så kallade 180-dagars regeln.

– Det är ett ovanligt ställningstagande eftersom vi är vana vid att en regering oftast fullföljer riksdagens beslut men här är det uppenbarligen viktigare för regeringen att fortsatt ha kvar tuffa regler i sjukförsäkringen, säger Thomas Eneroth som är socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens Socialförsäkringsutskott.

Det handlar om den så kallade 180-dagarsregeln, att sjuka efter ett halvår prövas mot den reguljära arbetsmarknaden. Något som enligt socialdemokraten Thomas Eneroth inte har varit bra.

– Personer tvingas till uppsägning när de är sjuka längre än 180 dagar. Trots att de pågår rehabilitering eller är mitt inne i en cellgiftsbehandling. Vi tycker inte att det är rimligt, säger Thomas Eneroth (S).

En majoritet i riksdagen körde i somras över regeringen. I ett så kallat utskottsinitiativ krävde en enig opposition att regeln skulle ändras.

Regeringen ska följa riksdagens vilja men ett utskottsinitiativ är inte tvingande på samma sätt som andra riksdagsbeslut.

Regeringen svarade genom att låta Försäkringskassan utreda frågan. Sverigedemokraten Erik Almqvist menar att regeringen medvetet förhalar.

– Jag har svårt att tolka det på något annat sätt faktiskt. Vi gav väldigt tydliga direktiv till regeringen på hur vi vill förändra prövningen mot arbetsmarknaden så att folk som är för sjuka för att arbeta inte ska bli utskrivna. Men regeringen verkar ha tolkat det som att regeringen ska göra en översyn och själva någon gång i framtiden landa i en slutsats om hur man vill gå vidare. Det är inte alls så som det är sagt, säger Erik Almqvist (SD).

Frågan ska upp i dag på utskottet och justeras på torsdag för att sen klubbas den 12 december. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson låter hälsa via sin pressekreterare att "Regeringen har redan tagit emot ett tillkännagivande från riksdagen i den här frågan. Ska arbetet med arbetsmarknadsbegreppet behandlas seriöst krävs det att vi inväntar underlaget från Försäkringskassan som kommer redan i mars 2012"

Det återstår att se vem som får sista ordet.

– Frågan behöver inte utredas vidare utan man kan återkomma till riksdagen med ett färdigt förslag. Det är vad vi tänker driva igenom i riksdagen nu i höst, säger socialdemokraten Thomas Eneroth.