Schäuble bekräftar förslag på fördragsändringar

1:37 min

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble bekräftade under måndagen uppgifterna om att Tyskland och Frankrike kommer att lägga fram ett förslag till snabba fördragsändringar på EU-toppmötet om drygt en vecka, för att skapa vad tyskarna nu kallar för en stabilitetsunion.

Dessutom kritiserade han de som tycker att Tyskland dikterar för mycket och för hårt i den pågående finanskrisen.

– Det är som att den som tände på skulle skälla ut brandmannen för att elden inte är släckt, sa Wolfgang Schäuble.

– Det var inte vi som orsakade problemen från början, sa han vidare när han träffade utländska journalister här i Berlin.

Han berättade också att Tyskland och Frankrike på EU-toppmötet den nionde december kommer att föreslå snabba och genomgripande förändringar av EU-fördraget för att skapa vad tyskarna nu kallar för en stabilitetsunion.

Förändringar som till en början bara ska gälla eurozonens länder och som enligt medieuppgifter skulle kunna innebära en överenskommelse om mer samordning av till exempel ländernas skattepolitik. Allt detta ska kunna vara på plats den sista januari, är förhoppningen enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi måste göra det här väldigt snabbt, säger Wolfgang Schäuble, och frågorna lär diskuteras intensivt när EU:s finansministrar träffas i Bryssel på tisdag.

Bakgrunden är förstås att det blir allt dyrare för många skulddrabbade euroländer att refinansiera sina lån och riskerna för ekonomisk tillbakagång. OECD kom ju i dag med dystra prognoser för eurozonen för nästa år. Men för Schäuble finns bara en väg.

– Vi måste nu lyckas övertyga finansmarknaderna, då kommer euron bli starkare än någonsin igen, sa Schäuble.