Undantagstillstånd på sjukhus i Slovakien

1:54 min

På ett dussintal statliga sjukhus i Slovakien råder undantagstillstånd efter att 2 000 läkare hotat att säga upp sig på grund av dåliga löner.

Premiärministern Iveta Radičová skyller på eurokrisen.

- Situationen är väldigt allvarlig, sa hon enligt nyhetsbyrån AP, när hon på måndagskvällen efter ett krismöte med regeringen förklarade att undantagstillstånd nu införs på 15 statliga slovakiska sjukhus runt om i landet.

Undantagstillståndet gör att läkare som vägrar arbeta kan tvingas till böter motsvarande ungefär 3000 kronor eller till och med hamna i fängelse.

Bakgrunden till det dramatiska beslutet är att slovakiska läkare sedan en längre tid kräver högre löner och 2000 statliga anställda läkare har i missnöje mot de låga läkarlönerna lämnat in sina avskedsansökningar som träder i kraft på torsdag om staten inte går med på kraven.

En nyutbildad läkare i Slovakien tjänar enligt nyhetsbyrån AFP motsvarande ca 5000 kronor i månaden och en specialistläkare drygt 10 000 kronor. Staten har erbjudit en genomsnittlig löneförhöjning på knappt 3000 kronor, men läkarfacket i landet kräver en genomsnittlig ökning på minst det dubbla.

Läkarna klagar också på underbemanning och dåliga arbetsvillkor, facket anser att de låga läkarlönerna får unga läkare att fly landet. Senare under tisdagen ska läkarna genomföra en stor demonstration i staden Banská Bystrica.

Premiärminister Iveta Radičová sa under måndagskvällen att hon håller med om att lönerna är dåliga, men att staten inte har råd att höja sitt bud, delvis på grund av skuldkrisen inom Eurozonen.

Slovakien är ett euroland och den slovakiska regeringen avgick i turerna kring utvidgningen av eurons räddningsfond, EFSF tidigare i höstas. Slovakien har också genomfört en kraftig sparpolitik under senare år för att leva upp till eurozonens regler om att budgetunderskottet inte får överstiga 3 procent av BNP.

Enligt den slovakiska författningen kan regeringen införa undantagstillstånd under 90 dagar om invånarnas liv och hälsa hotas.