Ekot direktrapporterar om eurokrisen 29/11

0:53 min

Dyrare för Italien att låna igen visar dagens auktion. Fyra svenska storbanker på varningslista. 87 banker i 15 europeiska länder bedöms inte klara sina finanser. Grekland och Irland får besked om nya lånepengar i dag. Läs Ekots direktrapportering från tisdagen om eurokrisen här.

Nu avslutas direktrapporteringen för i dag.

18:59

Londonbörsens FTSE-index steg 0,5 procent. I Paris var CAC-indexet upp 0,5 procent och Frankfurtbörsens DAX-index klättrade 1,0 procent.

17.59

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt i dag. Efter att ha öppnat med sjunkande kurser på bred front, stängde börsen med ett OMXS-index på plus 0,7 procent till 290,4.

17.00

Portugals banksystem riskerar fortfarande finansiell instabilitet, pådrivet av krisen i Europa. Det säger landets centralbank i sin avslutande årsrapport.

16.30

En hel del att besluta om för eurozonens finansministrar ikväll:

Eurozonens krisfond EFSF:s kassa mångfaldigas, 4-5 gånger, från befintliga medel på cirka 250 miljarder euro. Pengarna skulle gå till att hejda spridningen av skuldkrisen till länder som Italien och Spanien och - via kreditförluster - in i kärnan av EU:s banksystem i London, Paris och Frankfurt.

Greklands sjätte utbetalning av nödlån, för att klara utbetalningar av löner och pensioner året ut. Beslut har även tagits om ett andra stödprogram till Grekland, med nödlån på 135 miljarder euro och en skuldnedskrivning på 100 miljarder euro från banker.

16.25

Euron stärktes gentemot dollarn efter publiceringen av ny amerikansk statistik.

Den mäter köplusten bland amerikaner och visar en starkare köplust för november och ökad riskvillighet. USA:s mesta köpdag, den så kallade Black Friday, dagen efter Thanksgiving, slog rekord i år och visade åtminstone på stark köplust.

16.20

Greklands centralbankschef säger att kapitalflykten under september och oktober nådde 14 miljarder euro.

16.10

I Lettland köar bankkunder utanför statligt ägda Citadele bank. Det är kunder som får tillbaka sina pengar från den kraschade Krajbanka. Staten ersätter kontoinnehavare i Krajbanka och på eftermiddagen hade 20 miljoner lat betalats ut. Det motsvarare ungefär 2,7 miljarder kronor.

16.05

Tyska förbundskanslern Angela Merkel understryker igen att det behövs förändringar i nuvarande fördrag för att skapa en finansiell union för euroländerna.

– Vår prioritet är att det ska finnas bindande åtaganden för alla länder inom eurozonen, sa Merkel i Berlin före finansministermötet för de 17 medlemsländerna i eurozonen.

– Det kommer inte bli lätt och det kommer att ta tid att ändra i fördragen, eftersom inte alla EU länder är entusiastiska, sa hon också.

Merkel förnekade samtidigt att det skulle finnas någon plan på ett A och ett B lag inom eurozonen.

15.50

Kaoset på börsen gynnar börshandlade fonder. Det anser David Gardner, Europachef på världens största ETF-aktör Ishares, som intervjuas i Dagens Industri.

Ishares ägs av fondjätten Blackrock och är världens största aktör inom börshandlade fonder eller ETF:er. Företagets ETF:er har lockat 620 miljarder dollar, cirka 4.220 miljarder kronor, och Ishares har en global marknadsandel på över 40 procent.

15.40

Italiens lånekostnader slog nytt rekord idag med nära 8 procentiga räntor på treåriga statsobligationer. Det var nära dubbelt så mycket som i oktober. Ett bakslag för Mario Monti, Italiens premiärminister, som senare idag träffar eurozonens finansministrar.

14.45

Brittiska regeringen ger en dystrare bild av läget för ekonomin i ett tal av finansminister George Osborne.

BNP väntas öka med 0,9 procent i år och det är lägre än prognosen i mars på 1,7 procent. Nästa år väntas än lägre tillväxt på 0,7 procent, att jämföra med tidigare prognos på 2,5 procent.

14.15

Cypern har fått sin dom av IMF, Internationella Valutafonden. Med bristande efterfrågan och växande statsskuld ligger Cypern illa till bland de 17 medlemsländerna.

IMF bedömer att det blir noll tillväxt i år och bara marginell tillväxt nästa år. Valutafonden förutspår Cyperns underskott att växa till 7 procent av BNP i år. Det är mer än eurozonens tilllåtna 3 procent.

IMF oroas över en allt för stor banksektor på Cypern, vars största brist är stora krediter till krisande Grekland.

13.40

Greklands ekonomiska utsikter bedöms av Citigroup. Recessionen kommer att bestå till 2015.  Ekonomin kommer att krympa med ytterligare 5,6 procent i år och 4,9 procent nästa.

I rapporten varnas för att det nya räddningspaket, förbereds av EU-kommissionen, europeiska centralbanken och IMF, Internationella valutafonden inte kommer att räcka.

Arbetslösheten kommer att stiga kraftigt till över 20 procent nästa år.

13.20

Till Ungern nu. Centralbanken väntas höja styrräntan i ett försök att stoppa en växande ekonomisk kris, där kreditbetyget för Ungern sänkts till skräpstatus.

Landets valuta forint är rekordlåg mot euron. Statsskulden ligger på 82 procent av BNP, bruttonationalprodukten.

13.15

I Europa har börserna börjat gå upp samtidigt som Stockholmsbörsen går ned något med 0.1 procent just nu.

12.20

Brittiska  har läst en konfidentiell rapport från EU-kommissionen inför finansministermötet senare idag.

Italien måste snabbt leva upp till utmaningarna, heter det bland annat i rapporten. Euroområdet måste hitta ett trovärdigt system för att lösa finansproblemen.

12.08

Den tyska exporten väntas växa med 12 procent i år och nå över 1 000 miljarder euro , vilket skulle vara ett nytt rekord, enligt den tyska export-bolagens organisation.  Nästa år väntas exporten växa med  6 procent.

11.55

Ledande europeiska börser pressas nedåt, med en nedgång för Parisbörsens CAC 40-index på 1 procent och Londonbörsens FTSE 100-index på 0,6 procent.

Även kronan och euron tar stryk. Dollarn, som kostade under 6:90 kronor i måndags går upp mot 7 kronor .

11.40

Mer om Italien. Staten lyckades få in 7,5 miljarder euro vid obligationsauktionen, men nådde inte målet 8 miljarder. Statspapper som löpte ut 2014, 2020 och 2022 såldes.

11.10

Italiens kostnad för att låna pengar ökar - igen. Det visar en ny auktion på statsobligationer med varierande löptid. Kostnaden för att låna med stöd av treåriga blev högre än för tioåriga obligationer.

Statsobligationer som löper ut 2014 såldes med räntor på rekordhöga 7,9 procent, vilket kan jämföras med 4,9 procent i oktober, skriver nyhetsbyrån Bloombergs.

10.45

SEB bankens VD Annika Falkengren listas som nummer tio på tidskriftens Times lista över världens 50 mest inflytelserika kvinnor. Falkengren är den enda svenskan på listan.

10.40

Svenska storbanker har fortfarande alltför små likviditetsbuffertar för att klara oväntade kassautflöden. Det anser Riksbanken, som skärper tonen mot bankjättarna.

Svenska storbanker står väl rustade att möta en sämre ekonomisk utveckling. De är väl kapitaliserade och har god tillgång till marknadsfinansiering, men osäkerheten om utvecklingen i euroområdet är stor och bankerna bör bibehålla eller öka sina kapitalrelationer från dagens nivå.

10.25

Polens utrikesminister sätter press på Tyskland att göra något åt eurokrisen. I ett öppet brev i Financial Times skriver han bland annat:

– Tyskland måste erkänna att landet gynnas mest av nuvarande arrangemang och landet därför har störst ansvar. Men som Tyskland vet är landet inte något oskyldigt offer för andras slöseri. Tyskland har också brutit stabilitets och tillväxtpakten och bankerna har obekymrat köpt riskabla statsobligationer.

För Tysklands egen skull och för vår bör landet därför se till att eurozonen överlever och frodas. Inget annan kan göra det.

Jag fruktar tysk makt mindre än dess inaktivitet, skriver utrikesministern samtidigt som han säger att han förmodligen är den förste polske utrikesminister i historien som säger något sådant.

10.10

Frankrikes kreditvärdighet ifrågasätts igen. I en artikel i franska hävdas att kreditvärderingsföretaget Standard and Poors är på väg att sänka landets kreditbetyg på AAA till negativt.

För tio dagar sedan blev gav samma firma Frankrike sänkt betyg "av misstag", något som det blev stort regeringsrabalder kring.

10.00

Italiens status mäts om en timme när en ny auktion hålls med italienska statspapper. Mario Montis regering hoppas få in 8 miljnarder euro.

9.45

Kreditvärderingsinstitutet Moodys säger att 87 banker i 15 europeiska länder kan få sänkta kreditbetyg för sina oprioriterade fordringar. Alla de fyra svenska storbankerna finns med på listan.

Varningen kommer på grund av oro för att bankernas regeringar inte ska ha råd att ta över osäkra fordringar, skriver

9.40

Både Irland och Grekland får idag besked om det blir en ny utbetalning av nödlånet. Allt pekar på att det blir nya utbetalningar.

9.30

Eurogruppens finansministrar från de 17 euroländerna ska idag besluta om hur mycket mer pengar som ska pumpas in i EFSF, den europeiska finansiella stabilitetsfonden. Hur mycket som behövs för att eventuellt klara att hjälpa Italien eller Spanien.

9.00

Godmorgon! Avgörande dag för Grekland blir det nya låneutbetalningar eller inte från IMF och EU. Moodys varnar för sänkt betyg på flera svenska storbanker. Följ Ekots direktrapportering här.