Brittiska ambassaden i Teheran har stormats

1:08 min

Den brittiska ambassaden och ambassadörens residens i Teheran har stormats av uppretade demonstranter i dag.

Tv-bilderna från den statliga iranska tv:n visar hur hundratals demonstranter klättrar över grindarna till den brittiska ambassaden i Teheran samtidigt som kravallpolis står handfallna.

På bilderna kan man se hur demonstranterna bränner brittiska flaggor och slår sönder ett porträtt av drottning Elisabeth. Inne på ambassadområdet ska demonstranterna ha kastat brandbomber och stenar. Enligt flera nyhetsbyråer ska ambassadpersonalen ha hunnit ta sig ut ur ambassaden en bakväg.

Samtidigt kommer rapporter om att den brittiske ambassadörens residens i en annan del av staden har stormats av  flera hundra demonstranter. 

Stormningen av ambassaden kommer en dag efter att det iranska väktarrådet har beslutat att trappa ner de diplomatiska förbindelserna med Storbritannien, som en reaktion på de sanktioner som flera västländer förbereder med anledning av Irans kärnenergiprogram.

Det brittiska utrikesdepartementet har fördömt det inträffade och i ett skriftligt uttalande säger man sig vara ursinnig över stormningen och vandaliseringen av brittiska egendomar. Man påpekar att Iran genom internationella avtal har en skyldighet att skydda utländska diplomater och egendomar.