P4 Väst granskar

Dog av svält på Caremas boende

1:36 min

I tre år bodde Anneli Möller på Solhaga äldreboende i Brålanda som drivs av Carema Care. När hon dog konstaterades att hon avled av svält. Svärdottern Anett Galfvensjö anmälde till Socialstyrelsen.

– Tanken på en anmälan har ju funnits då och då de senaste åren men i och med att min svärmor avled och fick diagnosen svält så ansåg vi att det är inte acceptabelt på ett äldreboende i Sverige idag, säger Anett Galfvensjö.

Anett Galfvensjös svärmor var 90 år gammal när hon dog i våras och hon led av demens.

För säkerhets skull så lät de anhöriga utföra en obduktion för att det inte skulle vara något annat bakomliggande, men det gjorde det inte utan det konstaterades att Anneli Möller dog av svält.

Och det kunde hända trots att de anhöriga under lång tid påpekat att Anneli Möller inte verkade få i sig den näring hon behövde.

– Under tre års tid var vi där regelbundet och tjatat och tjatat om kostens betydelse. Som demenssjuk har man ett betydligt större kaloribehov än friska människor men det var man tydligen inte medveten om, utan man på något sätt viftade bort med att ”hon var så liten i maten” säger Anett Galfvensjö.

– Man brukar ju säga om demenssjuka att det bästa medicinen är smör, grädde och kärlek men det serverar man inte på Carema i Brålanda i alla fall.

Men det finns ju ett vårdval, ni kunde ha valt något annat boende för Anneli Möller?

– Vi talade med socialförvaltningen i Vänersborg flera gånger för vi ville ju inte ha kvar min svärmor på Carema men det fanns inget alternativ. Det är ju tillgången på platser som styr och vi ville ju ha henne i närheten, säger Anett Galfvensjö.