Ekot direktrapporterar om eurokrisen 30/11

1:51 min

Sex av världens inflytelserika centralbanker agerar nu gemensamt för att stoppa skuldkrisen.  Finansministrarna har hittills inte lyckats lösa några knäckfrågor, som stabilitetsfonden och ECB europeiska centralbankens roll. Följ Ekots direktrapportering här.

19.14

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel med sjunkande kurser. Men efter lunch blev det börsrally, med hjälp av världens centralbanker. Vid stängning hade OMXS-index stigit med 4,8 procent till 304,2.

17.00

Det rådde hausse på de ledande amerikanska börserna under onsdagens inledande handelstimma. Stödåtgärder från de sex centralbankerna eldade på plus en del positiv amerikansk statistik.

– Världens centralbanker blir på nytt mjukare vilket stödjer marknaderna. Det är ett steg i rätt riktning särskilt  som det är koordinerade åtgärder", anser Mark Bronzo, förvaltare på Security Global Investors.

16.50

Guldpriset har stigit till sin högsta nivå på två veckor . Det är en följd av de sex centralbankernas besked att de ska sänka priset för att låna dollar.

16.48

– Många banker har fått svårt att låna dollar direkt från andra banker i det svajiga ekonomiska läget. Dagens aktion gör det lättare att låna, centralbankerna pumpar alltså in likviditet vilket därmed också kortsiktigt minskar problemen bland annat för bankerna i krisande euro-länder, säger Lars Frisell på Finansinspektionen till Ekot.

16.45

– Det är dels en prissänkning, så det är väldigt bra i sig att man kommer åt pengar direkt är en fördel för bankerna, säger Lars Frisell chefsekonom på Finanspektionen till vår ekonomireporter Catarina Friskman.

Även svenska banker kommer att gynnas av det här och det kommer märkas i hela världen, enligt Frisell.

Men även om detta får börserna att stiga kraftig så löser det inte den långsiktiga skuldkrisen, rapporterar Ekots Catarina Friskman.

16.30

Europeiska centralbanken, ECB, kommer att bli sista chansen för att få krediter, det anser en majoritet av ekonomer och obligationsexperter, som nyhetsbyrån Reuters talat med.

16 av 25 anser att ECB kommer att tvingas bli en form av bromskloss.

16.20

Sveriges finansminister Anders Borg ser blandade signaler i världsekonomin.

– Vi har haft mycket stark BNP-tillväxt i Sverige, Baltikum och Polen till exempel. Vi har också sett positiva siffror i USA och Asien. 

Det negativa, enligt Borg, kommer från Sydeuropa där flera länder misskött sig och måste lösa sina problem. 

16.10

Deja vu, oktober 2008. En mindre optimistisk syn på de sex centralbankernas beslut. Financial Times reporter Alan Beatti skriver till exempel:

"Välkommen tillbaka till oktober 2008, globalt avtal mellan centralbanker, som agerar tillsammans medan finansministerierna är oeniga."

Flera andra kommentatorer drar sig också till minnes det som hände med efter Lehman brothers kollaps i USA, det som blev början på den globala skuldkrisen.

15.45

Demonstranterna från Occupy the London Stock Exchange fyller nu London och har två utomhus läger och ett kontor. Men i USA har Occupy rörelsen åter blivit bortkörda av polisen, i Zuccottiparken och under tidig morgon i Philadelphia och Los Angeles. Över 200 greps i Los Angeles.

15.25

Centralbankernas överraskande beslut om att koordinera ses som en vändpunkt av bland andra Jeremy Cook, chefsekonom vid valutaföretaget World First:

– Att sänka växlingskostnaderna är som att sänka räntorna, säger han. Det bankerna gör är att erbjuda obegransat med dollar.

– Vi vet inte vad som låg bakom beslutet, vi kanske aldrig får veta, men faktum är att till exempel de tyska räntorna gick till en sådan låg att det nu är som att betala Tyskland för att låna pengarna.

15.00

Fler har jobb i den privata sektorn i USA, en ökning med 206 000 personer i november enligt en undersökning från ADP Employer Services. Den positiva prognosen har också fått börserna att lyfta.

Ökningen var högre än väntat.

14.40

Effekten av centralbankernas beslut är att det blir större tillgång på dollar och krediter i bankerna.

14.35

Dollarn stiger och börserna går kraftigt upp efter beslutet av de sex centralbankerna. Stockholm just nu upp 3,6 procent, London 3,3 procent och Frankfurt 4,2 procent.

14.30

ECB, europeiska centralbanken sänker också den initiala marginalen på tremånaders dollaroperationer till 12 procent från nuvarande 20
procent, från och med den 7 december. 

Tillsammans med de fem andra centralbankerna etableras ett temporärt nätverk med ömsesidiga swap-linor, bytesavtal med valutor. Detta gör att ECB kan erbjuda euro till de centralbanker som behöver samtidigt som ECB kan få dollar, yen, pund och Kanadadollar.

14.20

Så här förklarar den amerikanska centralbanken, Federal Reserve beslutet att samarbeta med fem andra:

– Avsikten är att lätta trycket på finansmarknaderna och minska trycket på kreditgivare för både företag och hushåll.

– Det här är en reaktion på att det blivit väldigt dyrt att växla till sig dollar mot euro via så kallade swapavtal, kommenterar Charlotte Asgermyr, räntestrateg på SEB avtalet.

14.16

Sex av världens centralbanker kommer att agera gemensamt för att öka likviditeten i finanssystemet. Det har genast givit effekt på börserna, som börjat stigaa.

Det är USA:s Federal Reserve, Europeiska Centralbanken, Bank of England, Japans centralbank, Kanadas och Schweizs centralbanker, som gör gemensam sak och sänker räntorna på dollarväxling och möjligen senare på andra valutor.

14.15

Finanskrisen har börjat få folk att ifrågasätta eurons framtid, hävdar Irlands premiärminister Enda Kenny (Éanna Ó Cionaoith på iriska).
– Många ifrågasätter nu öppet den gemensamma valutan som vi känner den, sade Kenny i parlamentet i Dublin på onsdagen.

14.05

Den franska storbanken BNP Paribas klarar av de nya hårdare kapitalkraven som ska uppfyllas i juni 2012 utan kapitaltillskott, enligt koncernchefen Baudoin Prot, blivande ordförande i bankens styrelse.

Prot förklarar samtidigt, i en intervju med den franska tidningen , att det kan bli aktuellt att driva igenom betydande nedskärningar av både bonusar och utdelningen till ägare 2012.

13.50

Eurokrisen får Frankrike att gunga åt alla håll, skriver  ledarskribent. Annika Ström-Melin skriver att hon hoppas att eurokrisens politiker hittar en lösning före jul.

13.39

Kinesiska centralbankens beslut tidigare visar att det finns en oro över den globala tillväxten och vill stimulera lån till företagen för att hålla ekonomin igång.

13.30

Arbetslösheten inom EU ökade till 9,8 procent under oktober jämfört med 9,7 procent månaden före.

Tyskland går på tvärs med en fallande arbetslöshet från 7 procent i oktober till 6,9 procent i november.

13.00

Europeiska börser och euron vände tvärt uppåt vid lunchtid på onsdagen. Draghjälp kom från Peking, där Kinas centralbank för första gången sedan december 2008 nu sänker kraven på kapitalreserver i kinesiska banker för att få fart på kreditgivningen och tillväxten.

Parisbörsens CAC 40-index hade vid klockan 13 lyft med 1,1 procent, medan Londonbörsens FTSE 100-index hade stigit 1 procent.

Även Stockholmsbörsen och kronan drogs med uppåt.

12.10

Herman van Rompuy ställer sig bakom det fransk-tyska förslaget att med fördragsändringar öppna upp för en mer centraliserad kontroll av nationella budgetar.
– Oavsett om det blir med fördragsändringar eller inte: båda vägarna innebär att suveränitet offras i utbyte mot en ekonomisk och penningpolitisk union med strukturell trovärdighet, sade han.

11.50

EU:s finansministrar ligger efter i agendan med 90 minuter, enligt uppgift från Bryssel. Olli Rehn har sagt till reportrar att han räknar med att IMF, Internationella Valutafonden kommer att ge finansiellt stöd.

11.25

– Europas skuldkris har förvärrats signifikant och hotar nu globala marknader. Därför är det nödvändigt att stabilisera regionens obligationsmarknad, säger Christian Noyer, styrelseledamot i Europeiska centralbanken, ECB, vid ett besök i Singapore.

– ECB kommer att göra allt för att se till att det finns adekvat finansiering för företag och hushåll, sa han också.

11.05

Den finansiella stabiliteten är hotad samtidigt som kreditåtstramningen växer", skriver Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson i ett månadsbrev publicerat på onsdagen.

Hermansson utesluter inte en kollaps för euro-samarbetet, även om det inte är hennes huvudscenario.

– Risken för ett sammanbrott för valutaunionen har stigit, men är fortfarande inte överhängande", skriver hon.

På valutamarknaden noterar hon att euron just nu hålls uppe av att dollarn också pressas av budgetproblem samtidigt som "banker i eurozonen nu tar hem sina tillgångar från dotterbanker i t ex Östeuropa och Turkiet".

10.50

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn varnar finansministrarna att de bara har tio dagar på sig att hitta en lösning på skuldkrisen.

– Vi måste fortsätta arbeta på två fronter, både för att se till att vi har tillräcklig trovärdiga finansbrandväggar så att vi klarar marknadsturbulensen och samtidigt måste vår ekonomiska övervakning förstärkas, slår Rehn fast inför finansministermötet i Bryssel.

10.00

Minusreaktioner på europeiska börserna för att eurozonens finansministrar inte lyckats fylla stabilitetsfonden till nödvändiga 1 000 miljarder euro utan "bara" med mellan 500 och 700 miljarder euro. Det räcker inte till om Italien eller Spanien behöver hjälp.

9.55

I Grekland strejkar journalisterna under ett dygn. På torsdag kommer det mesta paralyseras av en ny omfattande generalstrejk. Den påverkar transporter, sjukvård och skolor.

9.50

Svartsyn från Financial Times krönikör. Euron har bara några dar på sig innan den kollapsar, skriver Wolfgang Münchau.

9.47

Börserna i Asien har reagerat negativt på ovissheten i Europa och går ned efter två tidigare dagar på plus.

9.45

EU:s finansministrar från de 17 euroländerna fortsätter sina överläggningar i Bryssel idag för att försöka hitta lösningar på eurokrisen.

9.40

EU-kommissionen lägger fram ett nytt förslag för att reformera revisorsföretagen.

9.30

Portugals parlament röstar idag om nästa års budget. En budget full av nedskärningar, som ska få landets ekonomi på fötter igen.

9.00

Godmorgon! Från Bryssel läcker uppgifter om att ett avgörande när det gäller att lösa eurokrisen är på väg.