Hunden Meja är granbarkborrens värsta mardröm

4:44 min

Nu kan räddningen för bekymrade skogsägare vara här. Annette Johansson har tränat upp sina hundar att tidigt sniffa upp angrepp av granbarkborrar.

Efter stormen Gudrun och Per blev många skogsägare olyckliga. Först för att skogen skövlats i vinden och en tid efter av granbarkborrar som förökade sig okontrollerat. Efter helgens storm Berit är många oroliga igen.

Känslig nos är lösningen
Men kanske är de explosionsartade angreppen av granbarkborrar ett minne blott nästa säsong. Och det tack vare en känslig nos. 

– Jag har tränat mina hundar på att hitta syntetiska lukter av granbarkborrar. De känner igen feromonerna som barkborrarna kommunicerar med när de angriper olika träd i skogen, säger Annette Johansson.

Hundarna kan dofta ett angrepp på över 150 meter säger hon.

Hundarna överlägsna
Om en skogsägare själv ska identifiera de angripna granarna måste träden bli rejält sjuka innan skadan syns på håll. Men hundarna kan upptäcka ett angrepp omkring två, tre månader tidigare och på så sätt förhindra ett stort angrepp. Barkborrarnas chans att föröka sig är därmed också borta. 

Annette tror på hundarna som ett hjälpmedel att bekämpa granbarkborrarna. Nu ska det bara till en utbildninsplan och en kravprofil för de kommande kurserna som planeras från Skåne i söder till Ångermanland i norr. På sikt hoppas hon kunna certifiera granbarkborrehundar. 

– Förhoppningen är att de ska kunna hjälpa till redan när säsongen drar igång till våren, säger Annette.