Milan Sevo: Jag återvänder till Sverige

Milan Sevo, utpekad som ledare i Stockholms kriminella kretsar, finns i Serbien. För snart tre månader sedan avvek han från Täbyanstalten, när han hade två månader kvar av sitt fängelsestraff. Nu träder han fram i Ekot.  

– Jag valde att avvika på grund av att man inte ville tillmötesgå mig i mina krav att få frigång eller fotboja eller någonting som kunde underlätta kontakten med mina barn till exempel, säger Milan Sevo.

Enligt Ekots uppgifter har det en längre tid funnits en hotbild mot Milan Sevo. Hoten ska nu också ha nått hans familj.

Själv säger han att han kommer att återvända till Sverige för att sitta av den återstående tiden, men att det inte är läge just nu. Han behöver tillbringa tid med familjen, säger han.

– Som alla föräldrar och pappor, så vill man ju självklart ha kontakt med sina barn. Vi har haft tragedi i familjen och alla de här sakerna som har hänt och mediapådraget har gjort att barnen har tagit skada.

Enligt våra källor i din närmaste umgängeskrets så fanns det också en hotbild mot din familj, kan du förklara det?

– Jag känner inte till någon direkt hotbild mot familjen, men självklart finns det en hotbild indirekt eftersom en hotbild är riktad mot mig och det känner väl alla till att jag har utsatts för upprepade mordförsök.

Förhör i Belgrad
I måndags kom Milan Sevo i sällskap med sju livvakter till Palata Pravde, Rättvisans palats, som tingsrätten i Belgrad heter, för förhör inför en eventuell kommande rättegång.

Bakgrunden är att för två veckor sedan grep den serbiska polisen nio personer som misstänks ha lejts för att mörda Milan Sevo. Tre av dem är fortfarande häktade och de andra sex är fortfarande misstänkta för brottet.

– Här har man haft vissa förberedelser men lyckligtvis så var polisen snabbare och de lyckades gripa alla inblandade. Vad som var ännu mer positivt var att de genom avlyssning kunde komma fram till en viss person som var uppdragsgivare.

Uppdragsgivare, alltså en person som betalt pengar för att få dig mördad?

– Exakt.

Vem är den personen?

– Jag vill inte namnge någon, men det finns i utredningen och kommer förmodligen att bli offentliggjort när rättegången kommer igång.

Kommer tillbaka
Enligt serbisk polis har den svenska polisen bistått den serbiska och därför har man kunnat härleda mordförberedelserna till en serie mord i Stockholm med början på Solvalla 1998, när en man sköts till döds. Serbisk polis har genom avlyssnade samtal kunnat identifiera både uppdragsgivare och uppdragstagare.

Sevo själv vill inte berätta vem eller vilka som beställt mordet på honom, men han bekräftar att det finns kopplingar till mordet på Solvalla.

– Det finns väl kopplingar som sträcker sig tillbaka till mordet på min vän.

Är det en vendetta?

– En vendetta som vi alla trodde var över, men uppenbarligen så är den det inte.

Du har två månader kvar att sitta av, kommer du tillbaka och sitter av tiden?

– Jag har samlat på mig några böcker som jag tänker läsa, så absolut, jag kommer tillbaka, säger Milan Sevo.

Nuri Kino
n.kino@journalist.com