Sista bandyfinalen i Uppsala

6:31 min

På torsdagsmorgonen startar biljettförsäljningen inför 2012 års SM-finaler i bandy. Det är 22:a året i rad som bandyfinalfesten arrangeras på Studenternas IP i Uppsala, men det blir också sista gången innan finalarrangemanget flyttas till Solna.

Sveriges Radios sportreportrar Christer Jonasson och Magnus Wahlman har refererat bandyfinalerna i Uppsala under åren 1991-2011, och berättar i P4 Morgon om många goda minnen från Studenternas.

 -- När man promenerar från centrala Uppsala längs Fyrisån till Studenternas, så är det en sådan härlig känsla, säger Christer Jonasson. Bästa minnet är nog från -93 när Västerås slog Boltic och Pelle Fosshaug avgjorde finalen på tennis...

 – Det känns faktiskt lite trist att finalen ska försvinna från Uppsala, säger Magnus Wahlman. Den där helgen har varit helig för mig. Det känns lite vemodigt att det är slut i vår.

När herrarnas SM-final spelas på Studenternas IP söndag 25 mars 2012 är det alltså den sista SM-finalen i bandy i Uppsala (åtminstone inom överskådlig tid). Från och med 2013 är det tänkt att finalerna ska spelas på den nya nationalarenan i Solna.

Frågan är sedan vilka lag som kommer att mötas i den sista Uppsala-finalmatchen...

 – Edsbyn har imponerat på mig, säger Magnus Wahlman. Jag sätter Edsbyn på ena halvan och Västerås på den andra.

 – Jag tänker på Edsbyn-Sandviken, det känns rätt på något sätt, säger Christer Jonasson.

 – Det ska bli jättekul! avslutar Magnus Wahlman.