Hatbrott ökar mot samer i norra Sverige

2:09 min

Diskrimineringen av samer har ökat den senaste tiden, anser det samiska centret mot rasism och diskriminering. Bland annat har skyltar med samiska ortsnamn sprejats över eller skjutits sönder.

– Det var som ett slag i ansiktet, jag blev rädd och fick en klump i magen och undrade om jag skulle våga åka hem, säger Helena Nejne i Åsele som blev chockad när hon såg att det samiska namnet för Åsele, Sjeltie, var helt övertejpat.

Sedan en tid tillbaka har många kommuner i Lappland också ortsnamnet på samiska och det är alltså den samiska skylten som saboterats på flera håll i Härjedalen, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och också i Norge.

En studie som Diskrimineringsombudsmannen, DO, gjort bekräftar bilden av vardagsrasismen mot samer i norra Sverige. Enligt DO blir de kallade lappjävel och har svårt att få jobb.

Lars-Nila Lasko vid Verddeviessu, Samiskt center mot rasism och diskriminering, säger att rasismen ökat och tagit nya uttryck.

– När det gäller att förstöra samiska skyltar kan vi konstatera att det ökar hela tiden. Vi har också samer som inte törs gå ut på kvällen i sin samedräkt, säger Lars-Nila Lasko.

Men det är inte bara samiska skyltar som förstörts.

– Det är flera kåtor har bränts ned, bland annat har Arjeplogs sameförening haft en kåta som bränts ned, vilket polisanmäldes och registrerades som hatbrott. Vi har också samiska bodar som har välts omkull och andra samiska byggnader som har förstörts, säger Lars-Nila Lasko.

Hatiska och rasistiska inlägg mot samer på bloggar och Facebook har också ökat.

– Det som har ökat katastrofalt mycket är hatiska och rasistiska inlägg mot samer på internetsidor, säger Lars-Nila Lasko.

Har ni lyckats stänga ner någon sida?

– Ja, bland annat en sida på Facebook som vill utrota alla samer, säger Lars-Nila Lasko.